ΕΔΕΚ: Υποβάθμιση Κυπριακής Οικονομίας

ΚΣ ΕΔΕΚ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

8 Νοεμβρίου 2011

Δυστυχώς οι υποβαθμίσεις της Κυπριακής Οικονομίας και των Κυπριακών Τραπεζικών Οργανισμών έχουν φέρει την Κύπρο σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη θέση. Μετά την υποβάθμιση από τους Standard & Poor’s ήρθε και η διπλή υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s οδηγώντας την Κύπρο όλο και πιο κοντά στη διαβάθμιση “junk”, αφού ο ορίζοντας παραμένει αρνητικός.

Ο ίδιος οίκος αξιολόγησης σήμερα προχώρησε στις υποβαθμίσεις των τριών Κυπριακών Τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα ενώ η Μαρφίν Λαική κατά τρεις βαθμίδες, αφού ο οίκος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα χρειαστεί κρατική στήριξη για ενίσχυση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της μέχρι το Ιούνιο του 2012.

Πέραν του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων μέσω του μηχανισμού συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών και την πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης των Κυπριακών Τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ως λόγους της απόφασης του την αδυναμία της χώρας να προσφύγει στις ξένες αγορές, κάτι που θα οδηγήσει σε πιθανή προσφυγή σε μηχανισμούς στήριξης για άντληση ρευστότητας, και  την καθυστέρηση της Κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα οικονομικής εξυγίανσης.

Το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο περνάει ίσως μια από τις δυσκολότερες περιόδους, μετά τις απομειώσεις των ελληνικών ομολόγων και τη διάβρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που οδηγούν σε αυξημένες προβλέψεις και καταγραφή σημαντικών ζημιών στους λογαριασμούς κερδοζημιών. Ως εκ τούτου τα πρωτοβάθμια κεφαλαία των Κυπριακών Τραπεζών σημειώνουν σημαντική μείωση και η ανάγκη κεφαλαιουχικής ενίσχυσης αυξάνεται.

Στο ΚΣ ΕΔΕΚ πιστεύουμε όμως ότι μια ισχυρή Κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς και τίθεται ξεκάθαρα το θέμα της αδυναμίας της Κυβέρνησης να στηρίξει το χρηματοοικονομικό τομέα.

Η απραξία της Κυβέρνησης οδήγησε στην εκτίναξη των αποδόσεων των Κυπριακών ομολόγων κλείνοντας ουσιαστικά κάθε προοπτική για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Η ανεργία καλπάζει, η πραγματική οικονομία βουλιάζει, ο κατασκευαστικός τομέας νοσεί, τα επιτόκια εκτοξεύονται και ο κόσμος βιώνει στην καθημερινότητα του μια από τις χειρότερες κρίσεις. Οι προϋπολογισμοί οι οποίοι έχουν κατατεθεί κρίνονται ανεπαρκείς να ανατρέψουν την κατάσταση ενώ το πιθανό δάνειο από τη Ρωσία δεν αρκεί.

Προειδοποιήσαμε πολλές φορές για την επερχόμενη κρίση και πιέσαμε για τη λήψη μέτρων. Η πρώτη δέσμη μέτρων ήταν ανεπαρκής και αυτό ήταν επισήμανση όλων.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στον τραπεζικό τομέα και εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την ανησυχία μας. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναμένουμε τις διοικήσεις των τραπεζών να ενεργήσουν με μεθοδικότητα για αποτροπή ακόμη πιο δυσάρεστων καταστάσεων αναλαμβάνοντας άμεσα ενέργειες για ενίσχυση των κεφαλαίων τους από τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Καλούμε την Κυβέρνηση επιτέλους να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, να αφήσει κατά μέρος τα λόγια και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Η κατρακύλα επιταχύνεται και τίποτε δε φαίνεται να μπορεί να τη σταματήσει. Εμείς στο ΚΣ ΕΔΕΚ δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας και τις πιέσεις για την άμεση λήψη μέτρων και τροποποίηση των προϋπολογισμών για να αποτρέψουμε μια ανάλογη με της Ελλάδας τραγωδία και στο δικό μας νησί.

Γραφείο Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού
Νίκου Νικολαΐδη

Leave a Reply

Επιλογές