Η Υποεπιτροπή Πολιτισμού, Διαφορετικότητας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου στην Ευρώπη στη Λεμεσό (video)

12178235_963753260349874_2066395641_nΤην ευκαιρία να ενημερωθούν για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τις δυνατότητες της Κύπρου να συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα και στο μέλλον της Ευρώπης, έδωσε η Σύνοδος της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Διαφορετικότητας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρο της Υποεπιτροπής, βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως η πραγματοποίηση της Συνόδου στο νησί μας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πέραν από διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν θέματα Πολιτισμού για όλη την Ευρώπη, θα τεθούν ενώπιον των Ευρωπαίων βουλευτών και τρία σημαντικά για την Κύπρο ζητήματα. Το βασικότερο, συνέχισε, είναι πως θα δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθούν οι δυο όψεις του πολιτισμού μας, δηλαδή η καταστροφή του από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και από την άλλη, η «επανόρθωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από την καλή διάθεση και συνεργασία». Η Κύπρος, είπε ο κ. Νικολαΐδης, αποτελεί ίσως το κλασικότερο παράδειγμα των δυο αυτών διαδικασιών.

Το δεύτερο θέμα αφορά το πιλοτικό τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα 15 κρασοχώρια της Λεμεσού, το οποίο στηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να αναδειχθούν τα πολιτισμικά/πολιτιστικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Στα πλαίσια ανάδειξης αυτού του προγράμματος τα μέλη της Υποεπιτροπής επισκέφτηκαν προχθές, 26 Οκτωβρίου, την περιοχή των Κρασοχωριών της Λεμεσού.

Σημαντικό θεωρείται επίσης η προβολή της Κύπρου ως πρωτοπόρα στο θέμα της ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής της κληρονομιάς, με τη συμβολή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ, ειδικά για τη Σύνοδο έχει ετοιμαστεί και θα παρουσιαστεί η ψηφιοποίηση του αρχαίου Κουρίου, το οποίο τα μέλη της Υποεπιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν, ώστε οι ξένοι σύνεδροι «να αποκομίσουν την πραγματική εικόνα της Κύπρου, μιας χώρας με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, με μεγάλη πολιτιστική δυνατότητα, μια χώρα που συμβάλλει και μπορεί να συμβάλει στα δρώμενα και στο μέλλον της Ευρώπης».

Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος 15 βουλευτές από ισάριθμες χώρες κι ένας ανάλογος αριθμός επιστημόνων, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα ασχοληθούν με το πολιτιστικό μέλλον της Ευρώπης, την πολιτιστική καταστροφή συνεπεία διαφόρων λόγων, τη νέα πολιτιστική πρόταση για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, τη συμβολή του πολιτισμού στη Δημοκρατία και το Διαπολιτισμικό διάλογο.

Sub-Committee on Culture, Diversity and Heritage - PACE

Συνεδρία της Υποεπιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο βήμα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στο Βουνί Λεμεσού με τα υπόλοιπα μέλη της Υποεπιτροπής Πολιτισμού και τους κοινοτάρχες των κρασοχωριών

Επίσκεψη της Υποεπιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Κούρειο.

Leave a Reply

Επιλογές