Είναι η ώρα της ρήξης με τα κατεστημένα – Φιλελεύθερος, 10-04-2011

Νίκος Νικολαΐδης: Νέα αντίληψη όσον αφορά τη διαχείριση προβλημάτων

Με τον Σωτήρη Μιχαήλ

Ο Νίκος Νικολαΐδης απέρριψε τρεις πολύ σημαντικές προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για αξιώματα στο δημόσιο. Τώρα είναι από τους βασικούς υποψηφίους της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό και διεκδικεί με αξιώσεις μια έδρα στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι μυστικό ότι ανταγωνίζεται με τον νυν βουλευτή Μαρίνο Σιζόπουλο και έτσι αναμένεται μια μεγάλη μάχη για την ανάδειξη του νικητή. Η μάχη δίνεται στήθος με στήθος. Ο κ. Νικολαΐδης δεν απορρίπτει ότι υπάρχει ένας μεγάλος συναγωνισμός και διαφορετική προσέγγιση θέσεων. Αναφέρει ότι εργάζεται με τα εκλογικά του επιτελεία πραγματοποιώντας μια μεγάλη προεκλογική εκστρατεία, η οποία περιλαμβάνει τόσο αφίσες σ’ ολόκληρη την πόλη της Λεμεσού, όσο και προσωπική επαφή με τον κάθε εδεκίτη. Καλεί τους ψηφοφόρους να έρθουν σε ρήξη με τα κατεστημένα. Τα μηνύματα είναι καθαρά. Ο κ. Νικολαΐδης παρουσιάζοντας το όραμά του, με βάση το οποίο αναμένει να τον οδηγήσει ο λαός στη Βουλή, απαντά στις πιο κάτω ερωτήσεις μας.

-Ποιες είναι οι σκέψεις και επιδιώξεις με την υποβολή της υποψηφιότητάς σας; Όπως είναι γνωστό σάς έχουν προτείνει άλλα σημαντικά αξιώματα αλλά προτιμήσατε να διεκδικήσετε μια θέση στο Κοινοβούλιο. Γιατί;

-Πρώτα απ’ όλα δεν θα μπορούσα να ήμουν απών στο κάλεσμα του κινήματος, να συμβάλω και εγώ στη συλλογική προσπάθεια ώστε να φθάσει το μήνυμά μας σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Στόχος είναι να μπορέσει η ΕΔΕΚ ν’ ανεβεί ακόμα πιο ψηλά και να συμβάλει έτσι περισσότερο στο εθνικό μας θέμα, αλλά και στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του τόπου μας. Επιζητούμε λύσεις αποτελεσματικές και φιλολαϊκές.Ένας από τους στόχους μου είναι να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τα θέματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών, με τα οποία είχα άμεση ανάμειξη όταν ήμουν υπουργός και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Πιστεύω ότι χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν ν’ ακολουθήσουν μια πορεία ανάπτυξης και ολοκλήρωσης, ώστε να φθάσει η ευεργετική τους επίδραση πάνω στην κοινωνία. Μεταξύ άλλων είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, η κοινωνία της πληροφορίας, η εμπορική ναυτιλία κ.ά. Το ενδιαφέρον μου επεκτείνεται σίγουρα στα θέματα κοινωνικού περιεχομένου, της νεολαίας, περιβάλλοντος, υγείας και ενέργειας. Η Βουλή έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σ’ αυτούς τους τομείς ενισχύοντας ουσιαστικά την προσπάθεια νομοθετικά και ταυτόχρονα μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μια πιο αποτελεσματική πορεία των πραγμάτων. Θεωρώ ότι το έργο του βουλευτή δεν είναι πάρεργο, ούτε έργο μερικής απασχόλησης, αλλά λειτούργημα όπου κάποιος πρέπει ν’ αφιερώνεται ολοκληρωτικά.

-Στις βουλευτικές εκλογές υπάρχει πάντα ο συναγωνισμός των ανθυποψηφίων και δεν είναι μυστικό ότι διεξάγεται μια μεγάλη κούρσα στη Λεμεσό, τουλάχιστον μεταξύ δυο υποψηφίων. Το ερώτημα που καλείται ν’ απαντήσει έτσι ο εδεκίτης, είναι γιατί να ψηφίσει εσάς;

-Το προεξάρχον θέμα για μένα δεν θα πρέπει να είναι ο ανταγωνισμός των ανθυποψηφίων, αλλά η προσπάθεια κατάθεσης απόψεων και εισηγήσεων με μια φιλοσοφία ότι οι αντίπαλοί μας είναι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και όλοι όσοι δεν συμβάλλουν στην πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Αντίπαλοί μας είναι οι δυνάμεις εκείνες που διαθέτουν μια δική τους πολιτική θεώρηση, η οποία δεν εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο μας, όπως είναι για παράδειγμα στο εθνικό θέμα, την οικονομία κ.ά. Πέραν τούτου όμως ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται να διεκδικήσει και την ατομική στήριξη των πολιτών στη βάση των δικών του προτάσεων και της δικής του προσφοράς, αλλά και του έργου που έχει επιτελέσει. Χρειάζεται ακόμα η ζωντανή επαφή με τον πολίτη στο πλαίσιο των προβλημάτων της κοινωνίας.

-Τι ιδιαίτερο μπορείτε να παρουσιάσετε στους πολίτες για να τους πείσετε να σας δώσουν τον σταυρό προτίμησης;

-Το μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να επικρατήσει μια νέα αντίληψη όσον αφορά τη διαχείριση των προβλημάτων του τόπου μας. Μια αντίληψη που να πείθει ότι μπορούμε να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες και να κάνουμε έργα. Μπορούμε με όραμα, με πολιτική βούληση και τόλμη, όπως και με διάθεση ρήξης με τα κατεστημένα να κάνουμε βήματα μπροστά.

-Τι εννοείτε ρήξη με τα κατεστημένα; Περιλαμβάνει η αναφορά σας τα κατεστημένα της πολιτικής και των αντιπάλων;

-Υπάρχουν διαφόρων ειδών κατεστημένα. Άλλα αφορούν την πολιτική φιλοσοφία της κοινωνίας και άλλα την οικονομία με προσεγγίσεις που σχετίζονται με την ελεύθερη οικονομία και την οικονομία της αγοράς. Η οικονομική δραστηριότητα πρέπει να έχει πάντα στο επίκεντρό της την ευημερία του ανθρώπου.

Απορρίπτω την ατομικότητα

-Μπορείτε να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας ως ένα δυναμικό πολιτικό, ένα δυναμικό εδεκίτη; Ποιο χαρακτηρισμό θα του δίδατε εσείς;

-Θεωρώ τον εαυτό μου ένα σοσιαλιστή, ο οποίος προσπαθεί να λειτουργήσει τόσο στην πολιτική όσο και στην ιδιωτική του ζωή στη βάση κάποιων αρχών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημοκρατικότητα, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Πιστεύω επίσης στη συλλογικότητα και απορρίπτω την ατομικότητα.

-Έχετε εκλογικά επιτελεία, έχετε ομάδες πολιτών που εργάζονται για σας, πώς διεξάγετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

-Σε μια προεκλογική εκστρατεία όλα είναι χρήσιμα. Για μένα χρειάζονται και οι συγκεντρώσεις και οι εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και τα εκλογικά επιτελεία. Το καθοριστικό όμως είναι η ανθρώπινη επαφή με τον ψηφοφόρο, ο οποίος θα δώσει στον πολιτικό το δικαίωμα όταν εκλεγεί ν’ αποφασίζει για το μέλλον του τόπου του.

Συστρατευμένοι στον ίδιο στόχο

-Πώς απαντάτε για τον συναγωνισμό των δυο τουλάχιστον υποψηφίων του κινήματος στη Λεμεσό;

-Θεωρώ πως όλοι οι συνυποψήφιοι είμαστε συστρατευμένοι στον ίδιο σκοπό και στόχο. Ακόμα και ο οποιοσδήποτε ανταγωνισμός μπορεί να προσφέρει κατά τρόπο παραγωγικό στην αύξηση των ποσοστών του κινήματος. Έχουμε μπροστά μας τα μεγάλα προβλήματα του λαού και πρέπει να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην επίλυσή τους. Από εκεί και πέρα θα κρίνουν οι πολίτες ποιοι εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή θα τον αντιπροσωπεύσουν και ποιοι θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από κάποια αξιώματα. Πιστεύω ότι ένα κόμμα πρέπει να διακρίνεται στον πλουραλισμό όσον αφορά τα αξιώματα.
Κανένας δεν περισσεύει και όλοι έχουν λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν.

-Φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός αφού λειτουργούν πλήρως εξοπλισμένα εκλογικά επιτελεία και μάλιστα περισσότερα από ένα, τα οποία δραστηριοποιούνται στο έπακρον. Επίσης γίνεται μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, ιδιαίτερα με αφίσες στην πόλη της Λεμεσού. Αυτό δεν μπορεί να δώσει το συμπέρασμα ότι θ’ ακολουθήσει μια μεγάλη μάχη; Μήπως υπάρχει και κάποια αντιπαλότητα;

-Η αντιπαλότητα είναι μεταξύ πολιτικών προ τάσεων. Μέσα σ’ ένα κίνημα δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει και αντιπαλότητα σ’ αυτό τον τομέα. Από εκεί και πέρα είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκδηλώσει την προτίμησή του για τον υποψήφιο μιας παράταξης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού.

-Σε ποιο μοντέλο πολιτικής πιστεύετε και φυσικά θα θέλατε ν’ ακολουθήσετε σε περίπτωση που θα εκλεγείτε;

-Η πολιτική δεν είναι κάτι το αόριστο αλλά μια πρακτική, με την οποία θα εξυπηρετείται ο άνθρωπος. Εάν δεν μπορεί η πολιτική να επιλύσει τα καθημερινά προβλήματα τότε δεν εκπληρώνει τον στόχο της. Για να καταστεί όμως αποτελεσματική η πολιτική δεν πρέπει να διακατέχεται από ατομικό ή κομματικό συμφέρον.
Θα πρέπει να ενεργεί με μοναδικό σκοπό το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του πολίτη. Και χωρίς όραμα στην πολιτική δεν υπάρχει ουσιαστικά πολιτική.
Πρόσθετα αυτό το όραμα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες με τις οποίες θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Και μιλούμε για διαδικασίες συναινετικές και συλλογικές. Πιστεύω στον τόπο μας και ο λαός μας αξίζει μιας καλύτερης τύχης.

Leave a Reply

Επιλογές