Ο Νίκος Νικολαΐδης στο Sigma Live, 04-04-2011

Ο Νίκος Νικολαΐδης μιλά για μείζονος σημασίας θέματα όπως Κυπριακό, Υγεία, Οικονομία και Μεταναστευτική πολιτική, καταθέτοντας τόσο τις δικές του θέσεις όσο και της ΕΔΕΚ.

  • Θεωρείτε ότι το Γενικό σχέδιο Υγείας είναι τελικά πρακτικά εφαρμόσιμο;

Νίκος Νικολαΐδης Θα ήταν ύψιστη αποτυχία για τη χώρα μας, 10 χρόνια μετά τη υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας να εγκαταλειφθεί το ΓΕΣΥ ως μη εφαρμόσιμο. Η υγεία είναι βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα του λαού, ένα κοινωνικό αγαθό που απλά δεν νοείται να μην διασφαλίζεται μέσα από ένα γενικό σχέδιο υγείας. Συνεπώς δεν είναι πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτό να μην υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο. Θα πρέπει να επιδειχθεί η απαιτούμενη πολιτική βούληση ώστε να εξευρεθούν εκείνοι οι πρακτικά εφαρμόσιμοι τρόποι για να προωθηθεί άμεσα το ΓΕΣΥ. Αρχικά με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και με την εισαγωγή της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και στη συνέχεια, με προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, να προωθηθεί η εισαγωγή της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

  • Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Χριστόφια όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική;

Ν.Ν Οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος τους. Σήμερα, σε σχέση με το μεταναστευτικό υπάρχει στην Κύπρο μια  εικόνα ανομίας που πλήττει το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας του κύπριου πολίτη. Αυτή η εικόνα αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, σοβαρής και υπεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει το μετανάστη με νόμιμες μεθόδους αλλά ταυτόχρονα με αποτελεσματικό τρόπο.

Στόχος μιας τέτοιας πολιτικής πρέπει να είναι να μην υπάρχει κανένας λαθρομετανάστης στην Κύπρο. Να υπάρχει ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου από τις Κυπριακές Αρχές και όσοι δεν δικαιούνται να επαναπροωθούνται. Για τους νόμιμους μετανάστες να εφαρμοστούν προγράμματα για ενσωμάτωση τους στην κυπριακή κοινωνία και ειδικά προγράμματα για την αναμόρφωση περιοχών στα αστικά κέντρα όπου παρατηρούνται φαινόμενα γκετοποίησης.

  • Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο από την Οικονομική κρίση ή όχι;

Ν.Ν Οι δημοσιονομικοί δείκτες της οικονομίας μας, αλλά και η πενιχρή τάση βελτίωσης τους,  κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση. Η κυριότερη όμως ένδειξη για το μέγεθος ακόμα της κρίσης είναι αυτό που βιώνει σήμερα ο απλός πολίτης. Ένα ποσοστό ανεργίας που έχει αγγίξει σχεδόν την κάθε οικογένεια, μείωση της αγοραστικής αξίας του κάθε νοικοκυριού,  αβεβαιότητα για το μέλλον, αδυναμία για οικονομικό προγραμματισμό, όλα αυτά δείχνουν ότι έχομε δρόμο να διανύσουμε μέχρι την έξοδο από την κρίση.

Η οικονομία μας χρειάζεται σήμερα δημοσιοοικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη. Αυτοί οι δύο στόχοι δεν επιτυγχάνονται με την αύξηση φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, χρειάζονται δομικές αλλαγές, αποτελεσματική περιστολή δαπανών, προτάσεις που να δημιουργούν ανάπτυξη, που να δημιουργούν θέσεις εργασίας.

  • Πιστεύετε πως θα αυξηθεί ο διπολισμός στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση;

Ν.Ν Οι δυνάμεις του διπολισμού και της πόλωσης είναι ισχυρές στον τόπο μας. Μέσα από τις άγονες αντιπαραθέσεις τους αλληλοενισχύονται και αλληλοπριμοδοτούνται. Έχω την πεποίθηση όμως ότι οι πολίτες σιγά – σιγά κατανοούν ότι ο διπολισμός δεν προσφέρει στον τόπο. Αντίθετα οδηγεί στη διαιώνιση των πολλών προβλημάτων και στη έλλειψη προόδου σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας. Εκείνο που μπορεί να δώσει λύσεις και διεξόδους στα αδιέξοδα είναι η νηφάλια πολιτική σκέψη και ο πολιτικός ορθολογισμός, μακριά από δογματισμούς και αγκυλώσεις είτε από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος είτε από το άλλο.

  • Με δεδομένη την τουρκική στάση, ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της Κύπρου όσον αφορά στο Εθνικό ζήτημα;

Ν.Ν Είναι πλέον πέρα από φανερό, ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη ταχτική μας δεν απέδωσε. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι η αρνητική στάση της άλλης πλευράς. Οι δικές μας υπερβάσεις  προσέκρουσαν στην απόλυτη άρνηση της άλλης πλευράς και την εμμονή  συνομοσπονδιακές και διχοτομικές θέσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της Τουρκίας, σε αυτό το στάδιο δεν είναι η λύση του κυπριακού. Στόχος της είναι να οδηγηθεί το κυπριακό σε αδιέξοδο, με επίρριψη ευθυνών και στις δύο πλευρές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία να προωθήσει τους πραγματικούς της στόχους: Που είναι η αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους και η απεμπλοκή της ενταξιακής της διαδικασίας.

Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε άμεσα, τώρα μια συνολική αναδιατύπωση της πολιτικής μας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική

  • που να απαντά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά  αυτή την Τουρκική στάση.
  • που να καταγγέλλει την Τουρκία παντού και πάντοτε. Και να την  ξαναθέτει  στο εδώλιο ως εισβολέα, ως κατοχική δύναμη, ως καταπατητή της διεθνούς έννομης τάξης.
  • που να απαιτεί την ενεργό εμπλοκή και της ΕΕ.
  • που να μας δίνει την πρωτοβουλία κινήσεων, μέσα από την πρόταξη των δικών μας αρχών λύσης του Κυπριακού.
  • που να αναδεικνύει και να αξιοποιεί το γεωστρατηγικό ρόλο και τις δυνατότητες της Κύπρου.

Απαραίτητο στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής είναι μια πανίσχυρη, κοινή βάση ενότητας, ενότητας ηγεσίας και λαού για το Εθνικό μας Θέμα. Να κάνουμε το εθνικό μας θέμα, ένα θέμα που να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Να αποφασίσουμε μια,  κοινή γραμμή που να την στηρίξουν με ειλικρίνεια και δυναμισμό όλοι. Μια κοινή γραμμή που να στηριχτεί στις ήδη υπάρχουσες  ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Leave a Reply

Επιλογές