«Η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων περιορίζει τις προοπτικές νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών» – Sigma Live, 02-09-2011

Η αυξητική πορεία των δανειστικών επιτοκίων περιορίζει ουσιαστικά τις προοπτικές για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας πως το δεύτερο πακέτο για την οικονομία θα πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη και να κάνει τη χώρα ελκυστικότερη σε ξένους επενδυτές.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, κ. Νικολαΐδης είπε πως η αύξηση του επιτοκίου για παραχώρηση νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο (6,7% τον Ιούλιο του 2011), ”οφείλεται κυρίως στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ειδικά μετά την έκρηξη στο Βασιλικό, την άντληση ρευστότητας από το εγχώριο σύστημα, από την Κυβέρνηση, πρακτική την οποία κατακρίναμε πολλές φορές, και το ψηλό κόστος με το οποίο δανείζεται το κράτος”.

Επιπλέον, συνέχισε, η ανάγκη θωράκισης των τραπεζών σε θέματα ρευστότητας, τις έχουν οδηγήσει στην προσφορά ψηλών καταθετικών επιτοκίων (4% σε σχέση με 2,7% στην Ευρωζώνη).

Η ΕΔΕΚ, όπως είπε ο βουλευτής, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ειδικότερα μετά τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των κυπριακών τραπεζών και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι ”οι απομειώσεις στα ελληνικά χρεόγραφα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες επισφάλειες, λόγω της διάβρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, αποτελούν ένα σοβαρότατο κίνδυνο για το τραπεζικό μας σύστημα”.

Αυτά, συμπλήρωσε, καταδεικνύονται και από τη χθεσινή έκθεση του οίκου Moody’s που διατηρεί σε αρνητικό ορίζοντα τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο, ωστόσο, είπε, “οι δείχτες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων των τραπεζών παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα”.

Το Κίνημα εκτιμά πως είναι απαραίτητο, στο δεύτερο πακέτο, να υπάρχουν μέτρα που να προωθούν την ανάπτυξη και να κάνουν την Κύπρο ελκυστικότερη σε ξένους επενδυτές, ώστε να μπορέσει το σύστημα να αντλήσει ρευστότητα.

Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε επίσης ότι η μείωση του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε χθες (2,89%), είναι προσωρινή, καθώς “το ύψος των επιτοκίων, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αλλά και του νερού και η έλλειψη ρευστότητας περιορίζουν τα περιθώρια για ανάπτυξη”.

Σχολιάζοντας την αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το μέσο επιτόκιο για παραχώρηση νέων στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 5,5%, συνεχίζοντας την ανοδική του τάση, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως “αυτό καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας, ειδικά τα νέα ζευγάρια, στη χρηματοδότηση για αγορά κατοικίας και την επιδείνωση στον κατασκευαστικό τομέα”.

“Το ΚΣ ΕΔΕΚ προχώρησε στη διαμόρφωση προτάσεων όπως η παροχή φορολογικών κινήτρων για νέες επενδύσεις, η εφαρμογή των επιταχυνόμενων αποσβέσεων και η διαφοροποίηση του τρόπου υπολογισμού των μεταβιβαστικών τελών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ.

Leave a Reply

Επιλογές