Μέτρα για ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και συνεισφορά του πλούτου, 10-09-2011

Μέτρα για ανάπτυξη και συνεισφορά του πλούτου

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ άμεσης λήψης επιπρόσθετων οικονομικών μέτρων, τα οποία όσο δύσκολα και αν είναι, κρίνονται απαραίτητα για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία, εξέφρασε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, ύστερα από χθεσινή συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ο κ. Ορφανίδης τους ενημέρωσε για την κατάσταση της οικονομίας και αυτοί για τις θέσεις του Κινήματος.

«Ο κ. Ορφανίδης θεωρεί ότι μπορούμε εάν είμαστε αποφασιστικοί, αν κινηθούμε προς τις σωστές κατευθύνσεις, να είμαστε αισιόδοξοι, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες θα ανατρέψουν την αρνητική πορεία και θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αποφασιστικότητα, και συνεννόηση με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

Επίσης, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «απαιτείται η άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων τα οποία όσο δύσκολα και αν είναι και δυστυχώς θα είναι, διότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, είναι απαραίτητα».

Σε σχέση με το δεύτερο πακέτο μέτρων, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι «κινείται στις σωστές κατευθύνσεις του περιορισμού των δαπανών, της πάταξης της φοροδιαφυγής και αναμένουμε να κινηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις, της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της περαιτέρω συμβολής του πλούτου».

Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση των συντεχνιών για κόκκινες γραμμές για την ΑΤΑ και την αποκοπή μέρους του 13ου μισθού, σημείωσε πως «σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία όλοι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην θέτει κανένας από εμάς κόκκινες γραμμές, η μοναδική κόκκινη γραμμή που μπορεί να τεθεί είναι η σωτηρία της πατρίδας μας».

Σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, ο κ. Νικολαΐδης διατύπωσε ανησυχία γιατί αυξήθηκε στο 19%, σε σχέση με πέρσι. Ανησυχία εξέφρασε επίσης και για «τη στασιμότητα, την κρίση στην οικοδομική βιομηχανία, που είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της οικονομικής ανάπτυξης».

Θέσεις ΕΔΕΚ για ανταγωνιστικότητα

ΥΠΑΡΧΕΙ ένας πόλεμος ενάντια στο μοντέλο ανάπτυξης μας που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών και πρέπει αυτή την επίθεση να την αντιμετωπίσουμε και να αντιτάξουμε κάποια μέτρα και να διορθώσουμε κάποιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό. Τα πιο πάνω ανέφερε χθες ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης σχολιάζοντας το γεγονός ότι η νέα έκθεση ανταγωνιστικότητας για το 2011-12, που παρουσίασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κατατάσσει την Κύπρο επτά θέσεις χαμηλότερα, στην 47η θέση από ότι ήταν το 2010-11.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας “δίνει ακόμη ένα όπλο στις ανταγωνιστικές προς εμάς οικονομίες”, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και Λουξεμβούργο υπέγραψαν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, ενώ εμφανίστηκαν, όπως είπε, “στις επίσημες ιστοσελίδες της Ρωσίας κάποια δημοσιεύματα που προωθούν και ενθαρρύνουν ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν τις εργασίες τους στο Λουξεμβούργο”.

“Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Leave a Reply

Επιλογές