Ας σοβαρευτούμε επιτέλους με το φυσικό αέριο – Φιλελεύθερος, 28-10-2011

Του Νίκου Νικολαΐδη*

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος του φυσικού αερίου (ΦΑ) είναι, επιεικώς απαράδεκτη. Επικρατεί ένα αλαλούμ, μια χαώδης κατάσταση.

Αντί να διαχειριστούμε αυτό το κολοσσιαίο πραγματικά θέμα με περίσκεψη, σοβαρότητα, συλλογικότητα και εθνική συνεννόηση, βλέπουμε ένα σκηνικό συγκρούσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη.

  • Βλέπουμε την καθ’ ύλην αρμόδια υπουργό να βάζει στο ψυγείο τον καθ’ ύλην αρμόδιο τεχνοκράτη.
  • Βλέπουμε τεχνοκράτες να αμφισβητούν την ικανότητα υπουργών για πολιτικές αποφάσεις.
  • Τη ΔΕΦΑ, τη Δημόσια Εταιρία Φυσικού Αερίου, να διαμαρτύρεται ότι δεν τους λέει κανένας τίποτα.
  • Την ΑΗΚ να αρχίζει διαπραγματεύσεις επί τεχνικών θεμάτων με εταιρίες, και αίφνης να παίρνει εντολές να τις διακόψει.
  • Βλέπουμε βουλευτές να φέρνουν εσπευσμένα προτάσεις νόμου για ρύθμιση θεμάτων που έπρεπε ήδη να ήταν ρυθμισμένα.
  • Βλέπουμε σχεδόν όλους να αναγνωρίζουν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ποιος θα έχει την ευθύνη του συνολικού χειρισμού θεμάτων ενέργειας, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα εθνικό συμβούλιο ενέργειας με εκτελεστικές εξουσίες, και αντ’ αυτού η Κυβέρνηση να ανακοινώνει την πρόθεση της να συγκροτήσει δεξαμενές σκέψης από ακαδημαϊκούς. Κάτι ασφαλώς που είναι χρήσιμο και απαραίτητο. Εκείνο όμως που είναι ακόμα πιο απαραίτητο είναι σοβαρότητα και πολιτική βούληση να διαχειριστούμε ένα θέμα που δυνητικά μπορεί να αλλάξει ριζικά τον ρου της ιστορίας της πατρίδας μας.

Πρέπει λοιπόν να σοβαρευτούμε, να δούμε την κρισιμότητα των ζητημάτων και να αποφασίσουμε επιτέλους ποιος έχει την ευθύνη για κάθε θέμα. Όλοι χρειάζονται, όλων η δουλειά είναι χρήσιμη, αλλά και όλοι πρέπει να κάνουν τη δική τους δουλειά. Οι πολιτικοί να παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις και οι τεχνοκράτες να στηρίζουν τεχνοκρατικά αυτές τις αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση να ασκεί την εκτελεστική εξουσία και η Βουλή το νομοθετικό και ελεγκτικό της έργο.

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά.

Δεν έχουμε ούτε απεριόριστο χρόνο, ούτε απεριόριστες δυνατότητες για το θέμα του ΦΑ. Αν το διαχειριστούμε σοβαρά θα έχουμε τρομακτικά οφέλη.

Αν το διαχειριστούμε είτε επιπόλαια είτε με σκοπιμότητες, όχι μόνο θα χάσουμεμια ιστορική ευκαιρία, αλλά θα μπούμε και σε περιπέτειες.

Το θέμα του timingείναι εξαιρετικά σοβαρό. Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα μπροστά μας που πρέπει τάχιστα να διευθετηθούν.

Το πρώτο είναι η αδειοδότηση των δικαιωμάτων εξόρυξης και στα υπόλοιπα οικόπεδα, κάτι που θα θωρακίσει πολιτικά και τεχνολογικά τα ενεργειακά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δεύτερο είναι η δημιουργία του ενεργειακού κέντρου και των εγκαταστάσεων υγροποίησης ΦΑ, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα τόσο για χρήση ΦΑ στην Κύπρο όσο και για εξαγωγή του σε άλλες χώρες. Αυτά τα δύο ζητήματα έχουν πολλές σημαντικές παραμέτρους.

Οικονομικές, τεχνικές, πολιτικές, θεμάτων ασφάλειας. Οι αποφάσεις μας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους.

Δεν αμφιβάλλει κανένας ότι οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε δεν είναι εύκολες. Υπάρχουν εμπλεκόμενες εταιρίες και ενδιαφερόμενες χώρες με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, που θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Πρέπει να αντέξουμε αυτές τις πιέσεις και να αποφασίσουμε με μόνο κριτήριο το δικό μας συμφέρον.

Αν χειριστούμε υπεύθυνα και αποφασιστικά το θέμα του ΦΑ, αν αξιοποιήσουμε σωστά τις ευκαιρίες, τότε θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε στο λαό μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

*Ο Νίκος Νικολαΐδης, είναι βουλευτής Λεμεσού, ΚΣ ΕΔΕΚ.

“Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011
Σελίδα: 20

Leave a Reply

Επιλογές