Ομιλία Νίκου Νικολαΐδη στο Παντοπωλείο 16/05/2011

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Φίλες και φίλοι,

Απόψε, αυτή τη γλυκιά φεγγαρόλουστη νύκτα του Μάη, σ’ αυτή την όμορφη πλατεία στην καρδιά της Λεμεσού, ενώνουμε τις καρδιές μας και τις σκέψεις μας, και στρέφουμε το βλέμμα με αισιοδοξία στο μέλλον.
Σ’ αυτή την πλατεία, τη γεμάτη με απόηχους και μνήμες από το παρελθόν της Λεμεσού, στρέφουμε τη σκέψη μας με αισιοδοξία στο μέλλον, το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της πόλης μας, το μέλλον της Κύπρου μας.

Από τα βάθη της καρδιάς μου,
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ απόψε,
Σας ευχαριστώ για την στήριξη και τη φιλία σας,
Σας ευχαριστώ γιατί η δική σας συμπαράσταση άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη νίκη στις 22 του Μάη.

Με μεγάλη χαρά και αγάπη καλωσορίζω τους συνυποψήφιους μου που με τιμούν με την παρουσία τους. Τους ευχαριστώ για τον αγώνα που κάναμε μαζί, και τους εύχομαι καλή δύναμη μέχρι το τέλος.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλους τους καλούς και αφοσιωμένους μου φίλους, που εργάστηκαν νυχθημερόν πραγματικά για να γίνει η αποψινή συγκέντρωση. Δεν υπάρχουν λόγια πραγματικά για να τους εκφράσω την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου. Θέλω να κάμω μια τελευταία ονομαστική αναφορά, σε ένα ακόμα φίλο. Τον Γιαννάκη Γιαννάκη. Το Γιαννάκη που με επαγγελματική αρτιότητα ετοίμασε την όλη τεχνική και καλλιτεχνική υποδομή της αποψινής εκδήλωσης. Πλατφόρμα, ηχητικά, οθόνη, καλλιτέχνες. Όλα αυτά αφιλοκερδώς και με ένα μόνο κίνητρο. Τις κοινές μας αρχές και τη κοινή μας αγάπη για τη Λεμεσό. Σε ευχαριστώ λαέ μου φίλε, τόσο εσένα όσο και τους συνεργάτες σου.

Φίλες και φίλοι,

Όπως σε όλες τις εκλογές, έτσι και σ’ αυτές, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχετε εσείς: οι πολίτες.

Οι πολίτες της Κύπρου που, όχι αδικαιολόγητα, νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική και τους πολιτικούς.
Παρά την απογοήτευση τους όμως, οι πολίτες αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία των Βουλευτικών εκλογών, με πολιτική ωριμότητα και σοβαρότητα αξιολογούν και κρίνουν τις πολιτικές παρατάξεις και τους υποψηφίους. Αξιολογούν και κρίνουν πόσο υπεύθυνα στάθηκαν απέναντι τους, πόσο σεβάστηκαν και πόσο τίμησαν την ψήφο τους που τους έδωσαν σε προηγούμενες εκλογές.

Οι  πολίτες απορρίπτουν τη συνθηματολογία, το λαϊκισμό, την προσπάθεια εντυπωσιασμού και απαιτούν και αναμένουν να ακούσουν προτάσεις ουσίας για τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας μας, αλλά και για τα μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά καθημερινά προβλήματα της ζωής τους.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, έχοντας πίσω του μια 40χρονη ιστορία αγώνων για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη, απαντά  με ευθύνη και ευθύτητα στον κάθε Κύπριο και την κάθε Κυπρία. Και δεσμεύεται:

 • Να συνεχίσει την πολιτική συνέπειας και διεκδίκησης στο Εθνικό θέμα. Μια πολιτική που να είναι τροχοπέδη στις επικίνδυνες εξελίξεις, αλλά και ταυτόχρονα να κρατά ζωντανή την προοπτική απελευθέρωσης της πατρίδας μας και επίτευξης μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό.
 • Να συνεχίσει να είναι δύναμη μεταρρύθμισης, εκσυγχρονισμού και προόδου.
 • Να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κάθε μη προνομιούχου πολίτη και να απαιτεί αξιοκρατία, ισονομία και παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους.
 • Να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στη διαφθορά και στην κάθε λογής πολιτική και οικονομική διαπλοκή.
 • Να συνεχίσει να αντιπαρατάσσεται ενάντια στις δυνάμεις της κομματικής πόλωσης, τις δυνάμεις της εθνικής κόπωσης, τις δυνάμεις της οικονομικής ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας, τις δυνάμεις του συντηρητισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της οπισθοδρόμησης και του δογματισμού.
 • Να συνεχίσει να αποτελεί μια δυνατή φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη

Η Κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα δύσκολα, σύνθετα, απαιτητικά. Προβλήματα που αναζητούν λύσεις αποτελεσματικές και άμεσες, γιατί η αδράνεια μας και η πάροδος του χρόνου τα έχει καταστήσει δυσεπίλυτα και επικίνδυνα.

Είναι ευθύνη της επόμενης Βουλής να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Η οικονομική ύφεση, η ανεργία, το μέλλον των νέων μας, το σύστημα υγείας, το στεγαστικό, οι χαμηλές συντάξεις, η ευνοιοκρατία, η απαράδεκτη αντιμετώπιση των αυτοτελώς εργαζομένων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, το μεταναστευτικό, το ενεργειακό, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής του απλού πολίτη, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Αυτά τα προβλήματα πρέπει, επιτέλους, να βρουν λύσεις, με πολιτική βούληση και με έργα και όχι με κενά και αόριστα λόγια. Δεν προσφέρουν οι ανούσιες συζητήσεις και οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν προσφέρει στον τόπο τέτοιου είδους πολιτική. Πολιτική πρέπει να είναι ουσία και έργα. Μόνο μέσα από αυτή την πολιτική θα μπορέσουμε ως λαός να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες μας ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πορευτούμε προς το μέλλον, κάνοντας την Κύπρο μας μια κοινωνία σύγχρονη και ευημερούσα.

Φίλοι και φίλες,

37 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας βαραίνει όλους η κατοχή της πατρίδας μας.

Σήμερα, μεγαλώνει η ανησυχία όλων μας για τις διαγραφόμενες αρνητικές εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα.

Είναι πλέον φανερό, ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη ταχτική μας δεν απέδωσε. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι η αρνητική στάση της άλλης πλευράς.

Οι δικές μας υπερβάσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο, τους 50,000 εποίκους, και στο  περιουσιακό,  προσέκρουσαν στην απόλυτη άρνηση της άλλης πλευράς και την εμμονή της σε  συνομοσπονδιακές και διχοτομικές θέσεις.

Στήνεται ξανά το ίδιο σκηνικό που οδήγησε σε  απαράδεκτες προτάσεις στο παρελθόν, στους Δείκτες Ντεκουεγιάρ, στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, στο Σχέδιο Ανάν. Ο λαός μας στέλλει ένα μήνυμα ξεκάθαρο, και προς κάθε κατεύθυνση. Οποιαδήποτε προσπάθεια για δρομολόγηση ανάλογων σχεδίων είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη και δεν θα περάσει.

Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα, τώρα μια συνολική αναδιατύπωση της πολιτικής μας. Μιας πολιτικής που να απαντά αποτελεσματικά σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Μιας πολιτικής που να είναι η βάση για την απαραίτητη ενότητα και την επιβαλλόμενη εθνική εγρήγορση. Μόνο έτσι θα αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις. Μόνο έτσι θα κρατηθεί ζωντανός ο στόχος της απελευθέρωσης και της δίκαιης λύσης.

Πέρα όμως από το εθνικό μας θέμα, ο τόπος μας σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που αγγίζουν οριακά και επικίνδυνα επίπεδα. Μια σειρά από προβλήματα, που και η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και η διαχρονική δική μας συλλογική ολιγωρία τα μεγένθυνε και τα κατέστησε δυσεπίλυτα.

Η εθνική μας οικονομία βρίσκεται ακόμα στο τέλμα. Οι οικονομικοί δείκτες διολισθαίνουν, η οικονομία μας δέχεται τη μία υποβάθμιση μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει και αγγίζει πλέον κάθε σπίτι.

Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με ημίμετρα, που και αυτά επιχειρούνται με καθυστέρηση μηνών. Μια τέτοιας έκταση οικονομική κρίση απαιτεί ανάλογα μέτρα, αποφασιστικά,  δυναμικά και στοχευμένα.

Δεν μπορεί να υπάρξει  δημοσιοοικονομική εξυγίανση
Χωρίς  διαρθρωτικές αλλαγές
Χωρίς δομικές αλλαγές
Χωρίς αποτελεσματική περιστολή δαπανών

Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς δράσεις που να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε νέες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν ακόμα, γιατί είτε δεν υπήρξαν οι απαιτούμενες αποφάσεις και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, είτε δεν υπήρξε η απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση, αλλά  επεκράτησαν κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.

Κάθε αναβολή θα μας οδηγεί πιο μακριά από την έξοδο από την κρίση.  Γι’ αυτό άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και δράσεις που να ξαναβάζουν την πατρίδα μας στην τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης.

 • Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τη γεωπολιτική μας θέση, το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία μας.
 • Να αναβαθμίσουμε και να καλύψουμε τα κενά που ακόμα υπάρχουν στις υποδομές μας
 • Να προωθήσουμε μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική με καινοτομίες τεχνολογίες
 • Να ενισχύσουμε τα προγράμματα για την έρευνα και την καινοτομία
 • Να ενθαρρύνουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στο μέλλον του τόπου.
 • Να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
 • Να προχωρήσουμε σε επανεξέταση του ρόλου των Ημικρατικών Οργανισμών, που αποτελούν εθνικό πλούτο. Να ενισχυθούν ουσιαστικά εκείνοι οι ημικρατικοί οργανισμοί που έχουν κοινωνικό ρόλο να διαδραματίσουν, αλλά παράλληλα, σε τομείς της οικονομίας όπου δεν υπάρχει λόγος και κοινωνικό όφελος από την εμπλοκή του κράτους, πρέπει  με πολιτική τόλμη και χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές λύσεις.
 • Να προχωρήσουμε με τόλμη σε μια νέα ενεργειακή πολιτική. Που να αξιοποιεί τα ενεργειακά κοιτάσματα της πατρίδας μας. Που να προωθεί την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ με μακροπρόθεσμο σοβαρό προγραμματισμό.
 • Η Κύπρος μπορεί αν αξιοποιήσει με αποτελεσματικότητα τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα να καταστεί ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης. Να γίνει ο πιο σημαντικός κόμβος συγκοινωνιών και επικοινωνιών μεταξύ Ευρώπης – Μ. Ανατολής και Αφρικής. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα σε χώρες της περιοχής μας, η δυνατότητα μας αυτή έχει αναβαθμιστεί κατακόρυφα. Εδώ πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας ως χώρα. Η Κύπρος μας έχει δυνατότητες, έχει δυνάμεις για να μπει στην πρωτοπορία των οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει, και μπορούμε να κάνομε για να κάνομε την Κύπρο μας καλύτερη και τη ζωή μας πιο ποιοτική.

 • Μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, να βελτιώσουμε τις κρατικές υπηρεσίες ώστε και αποτελεσματικές να είναι, αλλά και ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα και προπάντων με αξιοπρέπεια.
 • Μπορούμε να  καταπολεμήσουμε την οικονομική  διαπλοκή, να εκριζώσουμε την πολιτική διαφθορά, να εξυγιάνομε τη δημόσια ζωή.
 • Να προχωρήσουμε σε ουσιαστική αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών. Να αυξηθούν οι απαράδεκτα χαμηλές συντάξεις, να υπάρξουν στοχευμένες παροχές σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Είναι μύθος ότι αυξημένες κοινωνικές παροχές και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν συμβαδίζουν.
 • Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία μας γιατί καμιά κοινωνική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει, αν αυτή δεν προέλθει μέσα από την εκπαίδευση και την παιδεία.
 • Μια παιδεία που να διασφαλίζει σχολεία ανθρωποκεντρικά, που να καλλιεργούν το νου και την καρδιά και να δημιουργούν ενεργούς πολίτες με δημοκρατικά ιδεώδη, κοινωνικές ευαισθησίες και αγάπη για την πατρίδα.
 • Να διασφαλίσουμε, επιτέλους αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται ο λαός μας: αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να δικαιολογούν πολλές περικοπές, σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να αγγίξουν την υγεία του πολίτη.
 • Αν υπάρχει κάτι που καθορίζει το επίπεδο αξιοπρέπειας των πολιτών, αυτό είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ένα τόπο. Και ο καθένας από μας ξέρει πόσο αξιοπρεπής αισθάνεται είτε αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες των κρατικών νοσηλευτηρίων είτε το ψηλό κόστος της ιδιωτικής περίθαλψης.
 • Η υγεία είναι βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και η εισαγωγή του ΓΕΣΥ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο.
 • Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε όχι απλά σημασία, αλλά προτεραιότητα σε θέματα πολιτισμού, και προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί αυτά είναι τα ζητήματα που θα κρίνουν το επίπεδο και την αξία μας ως λαού.

Η νέα Βουλή θα κληθεί να συμβάλει στη δρομολόγηση λύσεων για όλα αυτά τα θέματα.

Λύσεων όχι επιφανειακών και πρόχειρων.
Λύσεων σωστών, μελετημένων, αποτελεσματικών.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά και αφοσίωση  από τη Βουλή και από όλους τους Βουλευτές. Χωρίς παρεμβολές και πιέσεις από άλλες επαγγελματικές ασχολίες ή δεσμεύσεις. Το έργο του Βουλευτή δεν είναι πάρεργο. Ούτε έργο μερικής απασχόλησης.
Είναι αποστολή, και το ελάχιστο που οφείλει ένας Βουλευτής προς αυτούς που τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους είναι να αφιερώσει τον εαυτό του στο κοινοβουλευτικό έργο, και να μην ασχολείται με άλλες δικές του δουλειές ή επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο πολίτης της Κύπρου απαιτεί σήμερα εκπροσώπους στη Βουλή, με τους οποίους να έχει μια συνεχή, άμεση, ζωντανή και ειλικρινή σχέση. Και όχι μια περιστασιακή επαφή σκοπιμότητας τις παραμονές μόνο των εκλογών. Οι πολίτες χρειάζονται Βουλευτές που και τα νομοθετικά τους καθήκοντα να διεκπεραιώνουν με αποτελεσματικότητα, αλλά και να στέκονται ουσιαστικά αλληλέγγυοι στα προβλήματα τους, μεγάλα ή μικρά που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και τις οικογένειες τους.

Θέλω πριν τελειώσω την ομιλία μου, να κάμω μια αναφορά στο καλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας. Στην ελπίδα του μέλλοντος μας. Στους νέους μας.

 1. Λένε όλοι ότι θα υπάρξει μεγάλη αποχή σε αυτές τις εκλογές από τους νέους.
 2. Λένε όλοι ιδιαίτερα οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές. Ότι δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά. Ότι είναι απογοητευμένοι ,ότι είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον.
 3. Εγώ λέω ότι οι νέοι είναι απογοητευμένοι. Οι νέοι έχουν 1000 λόγους να είναι απογοητευμένοι. Έχουν χίλιους λόγους να μην εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς.
 4. Όμως, είμαι σίγουρος ότι σε καμιά περίπτωση οι νέοι μας δεν θα δεν θα αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον.
 5. Είμαι σίγουρος ότι στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές, δεν θα κάτσουν σπίτι τους. Θα πάνε στην κάλπη, για να στείλουν το δικό σας μήνυμα. Μήνυμα δυνατό, που να μην μπορεί κανένας να μην το λάβει υπόψη
 6. Μήνυμα διαφωνίας, μήνυμα αντίδρασης,  με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον τόπο μας.
 7. Μήνυμα ενάντια στους πολιτικούς που είναι μόνο κενά λόγια και κούφιες υποσχέσεις.
 8. Μήνυμα ενάντια στους πολιτικούς των πολλαπλών συντάξεων
 9. Μήνυμα ενάντια στους πολιτικούς της  τάχατε ελίτ κοινωνίας.
 10. Θα στείλουν μήνυμα ότι πολιτική είναι ουσία και όχι αέρας ανούσιος.
 11. Ότι πολιτική είναι έργα και όχι lifestyle
 12. Είμαι σίγουρος ότι οι νέοι μας θα στείλουν μήνυμα ότι απαιτούν καλύτερες μέρες για τους ίδιους και για τον τόπο. Θα στείλουν μήνυμα ότι ο τόπος μας αξίζει καλύρερης μοίρας.

Θέλω να πω και κάτι ακόμα.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο στάθηκα, όπως πάντα, σε αρχές, αντιμετωπίζοντας όλους με αξιοπρέπεια και πολιτικό ήθος.  Δεν με πτόησε καμιά άδικη προσωπική επίθεση γιατί ένιωθα και νιώθω ως ασπίδα μου εσάς, τις αρχές μου, την ιστορία μου και την αλήθεια.  Ένιωθα και νιώθω ότι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά σ’ αυτό τον τόπο, οφείλομε να σταθούμε στο ύψος μας. Οφείλουμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στους πραγματικούς μας αντιπάλους, που είναι τα προβλήματα του τόπου, και με αυτά είναι που έχουμε ανοικτό μέτωπο. Και ασφαλώς ο μεγαλύτερος μας αντίπαλος, το μεγαλύτερο μας μέτωπο είναι με τον κατακτητή και τη κατοχή, και αυτό δεν το ξεχνούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε ούτε λεπτό.

Φίλοι και φίλες,

Σ’ αυτό τον τόπο που έζησαν οι πρόγονοι μας για χιλιάδες χρόνια δεν θα γονατίσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Μπορούμε σ’ αυτό τον τόπο να είμαστε αισιόδοξοι. Μπορούμε να πάμε μπροστά. Μπορούμε  να κάνομε τα οράματα μας πραγματικότητα.

Θέλω ξανά να απευθυνθώ σε όλους σας, και να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την τιμή που μου κάνατε απόψε.

Η παρουσία σας μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη πίστη για την τελική νίκη.

Τη μεγάλη νίκη που απόψε εσείς όλοι εδώ, έχετε ήδη αποφασίσει.

Τη νίκη που θα είναι δική σας νίκη.

Εμπρός, όλοι για την τελική ευθεία.
Εμπρός για τη μεγάλη νίκη.

Σας ευχαριστώ όλους.
Να  ‘στε όλοι καλά.

1 Response to “Ομιλία Νίκου Νικολαΐδη στο Παντοπωλείο 16/05/2011”

 1. christiana kyriakou says:

  ο Λουης κι εγω σου ευχομαστε καλη επιτυχια κι ο Θεος βοηθος.το αξιζεις…

Leave a Reply

Επιλογές