Ομιλία του ανεξάρτητου υποψηφίου Δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη

nicos-nicolaides-teliki-proeklogiki

Τελική προεκλογική συγκέντρωση
Saint George, 14 Δεκεμβρίου 2016

Θέλω να σας ευχαριστήσω, όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί με τιμάτε με την παρουσία σας σε αυτή την τελική μας συγκέντρωση, τη συγκέντρωση της αλλαγής, στη συγκέντρωση της νίκης.

Το ποτάμι που άρχισε να κατεβαίνει πριν μερικές εβδομάδες απόψε, με τη δική σας παρουσία έχει γίνει χείμαρρος. Ένας χείμαρρος που στις 18 του Δεκέμβρη θα φέρει μαζί του την αλλαγή στη Λεμεσό.

Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου εκτίμηση  στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΗΣΥ, στην Πρόεδρο και τα μέλη της Αλληλεγγύης, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στην Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, και τις χιλιάδες συμπολιτών μου που πίστεψαν και στήριξαν την υποψηφιότητα μου. Αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την τιμή, θα σας την ανταποδώσω. Δεν θα σταματήσω ούτε λεπτό να αγωνίζομαι, ώστε στις 18 του Δεκέμβρη να γιορτάσουνε όλοι μαζί μια μεγάλη νίκη για τη Λεμεσό.

Την ερχόμενη Κυριακή οι δημότες της Λεμεσού θα αποφασίσουμε τι είδους πόλη θέλουμε.

Θα αποφασίσουμε αν θέλουμε μια Λεμεσό της εικόνας ή μια Λεμεσό της ουσίας.

Θα αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα Δήμαρχο εξαρτημένο από την κομματική συναλλαγή η μια σύγχρονη αντίληψη που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και όχι το κόμμα του.

Θα αποφασίσουμε αν θέλουμε Δημάρχους αναντικατάστατους ή συλλογικότητα και εξέλιξη.

Θα αποφασίσουμε αν θέλουμε ανάπτυξη δύο ταχυτήτων ή ανάπτυξη για όλη τη Λεμεσό και για όλους τους Λεμεσιανούς.

Η Λεμεσός σήμερα έχει πράγματι ένα λαμπερό παραλιακό μέτωπο. Πίσω όμως από αυτή την όμορφη πρόσοψη υπάρχει μια άλλη Λεμεσός. Μια ξεχασμένη Λεμεσό, με παραμελημένες συνοικίες από το Ζακάκι μέχρι την Αγία Φύλα. Μια Λεμεσός με μια σειρά προβλήματα, που για χρόνια παραμένουν άλυτα και μας ταλαιπωρούν καθημερινά και υποβαθμίζουν τη ζωή μας.

Είναι καιρός, μετά από 10 χρόνια να δούμε και την ξεχασμένη Λεμεσό. Είναι καιρός να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Για 10 χρόνια φτιάξαμε τη βιτρίνα της Λεμεσού. Έφτασε η ώρα να δούμε και την ουσία.

Η δική μας πρόταση είναι να μην αφήσουμε τη ψαλίδα να μεγαλώσει, τα προβλήματα να στοιβάζονται και ολόκληρες γειτονιές να υποβαθμίζονται. Η δική μας πρόταση είναι να δώσουμε συνέχεια στην ανάπτυξη με τρόπο ολοκληρωμένο και ισόρροπο, με μερίδιο στην ανάπτυξη για όλους τους Λεμεσιανούς. Αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές των συνοικιών. Είναι οι εκλογές της Αγίας Φύλας, του Καψάλου, της Ομόνοιας, του Ζακακιού, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ιωάννη, του Αποστόλου Ανδρέα, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικόλα, της Αγίας Τριάδας, της Καθολικής, του Πέτρου και Παύλου, της Νεάπολης. Αυτές όλες τις συνοικίες είναι που αφορούν οι εκλογές, γιατί είναι σε αυτές όλες τις συνοικίες που ζούμε καθημερινά και είναι η ποιότητα όλων αυτών των συνοικιών που καθορίζει και την ποιότητα της δικής μας καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και προφάσεις. Η πρόταση μας είναι να γίνει ένα 5ετές πλάνο ξεχωριστά για κάθε συνοικία, για έργα υποδομών και δικτύων.  Δρόμοι, νερά της βροχής, πλατείες, πράσινο, εμπορική δραστηριότητα, χώροι άθλησης για τους νέους μας, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχουμε ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε μια από αυτές τις συνοικίες, και τις έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο για να γνωρίζουν οι δημότες.

Πέρα από την πρόταση για ισόρροπη ανάπτυξη η Λεμεσός χρειάζεται σήμερα να αντιμετωπίσει στην πράξη τα προβλήματα που εδώ και χρόνια παραμένουν άλυτα, και δυσκολεύουν τη ζωή μας.

Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Ολιγωρήσαμε 10 χρόνια και πνίγηκε το κέντρο της πόλης. Χρειάζονται λύσεις σοβαρές και μελετημένες, και όχι προχειρότητες και ημίμετρα. Λύσεις που να περιλαμβάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πολυόροφους χώρους στάθμευσης, βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, υποδομές για πεζοκίνηση και ποδηλατοκίνηση.

Θέλουμε ένα Δήμο της διαφάνειας, με υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, με ανάρτηση των πρακτικών των  συνεδριάσεων στο διαδίκτυο, με θεσμοθέτηση ουσιαστικών δημόσιων διαβουλεύσεων για μεγάλα έργα και μεγάλες αναπτύξει, με υιοθέτηση αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, με επίσπευση έκδοσης αδειών. Δεν γίνεται ο πιο υπερχρεωμένος δήμος να έχει τα ψηλότερα τέλη γιατί αδυνατεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τη δημοτική του περιουσία.

Θέλουμε ένα Δήμο πιο σύγχρονο σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης με στρατηγικό σχεδιασμό για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών.

Θέλουμε η πόλη μας να βρει την πολεοδομική ταυτότητα της που χάθηκε μέσα στην άναρχη ανάπτυξη.

Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαδικασίες για Σχέδιο Περιοχής μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού, να μην χαθεί μια ευκαιρία να έχουμε ανάδειξη αυτού του παραλιακού μετώπου με πλατείες και πεζόδρομους, με μεικτές εμπορικές αναπτύξεις, με μουσεία και πάρκα αλλά και με προστασία της  βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής.

Χρειάζεται υιοθέτηση ολοκληρωμένης πολιτικής για τα ψηλά κτήρια και όχι αποσπασματικές προσεγγίσεις.

Χρειάζεται να μην παραμείνουν υποβαθμισμένοι οι εμβληματικοί χώροι της Λεμεσού.

  • Ο Δημόσιος Κήπος: να γίνει ανακαίνιση και σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο.
  • Η Πλατεία Ηρώων: να γίνει ανάπλαση της σε μια γνήσια παραδοσιακή πλατεία που να χαρακτηρίζει τη Λεμεσό.
  • Η περιοχή Τσιρείου: να αξιοποιηθούν οι βοηθητικοί χώροι του.
  • Ο Εναέριος: Να αναπτυχθεί ως έργο Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, με υπόγειο χώρο στάθμευσης, με πολυθεματική πλατεία, με σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο, με ανάδειξη της ιστορικότητας του.
  • Το Lady’s Mile: Να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα του μέσα από ήπιες παρεμβάσεις που να μην αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.
  • Η παλιά αγορά: Είναι ένας στοιχειωμένος τόπος σήμερα. Καταθέσαμε πρόταση με 7 εναλλακτικές προτάσεις.
  • Το παλιό ΓΣΟ: Απαράδεκτη και προσβλητική η κατάσταση του. Ένα ιστορικό σημείο της πόλης μας μετατράπηκε σε μια εμπορική ανάπτυξη και τελικά εγκαταλείφθηκε από όλους. Αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ για αυτή την προσβολή προς τους ανθρώπους του αθλητισμού για αυτή την προσβολή. Μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους άνθρωποι που δόξασαν την Κύπρο με τα επιτεύγματα τους στο ποδόσφαιρο και στον κλασσικό αθλητισμό. Θέλω να τους δώσω μια υπόσχεση. Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν, θα αναβαθμίσουμε το χώρο όπως αρμόζει στην ιστορία του. Και θα δημιουργήσουμε ένα αθλητικό μουσείο που να τιμά αυτούς που τίμησαν την Κύπρο, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Θέλουμε το Δήμο μας να επανακτήσει το φυσικό του ρόλο σε θέματα κοινωνικής μέριμνας. Να παρέχει πρακτική στήριξη στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες κοινωνικών υπηρεσιών, να οργανώσει προγράμματα ημερήσιας φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, κέντρα απασχόλησης νεολαίας, αντιμετώπισης των αστέγων, της εφηβικής παραβατικότητας. Θέλουμε ένα δήμο που να σέβεται τα άτομα με αναπηρίες, ένα δήμο που να ξαναπροωθήσει μετά από 70 χρόνια προγράμματα κοινωνικής στέγης μέσα από την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων σε οικιστικές αναπτύξεις για πρόσθετες οικιστικές μονάδες που θα παραχωρούνται σε νέα ζευγάρια.

Θέλουμε μια πόλη πράσινη, με πάρκα συντηρημένα και όχι εγκαταλειμμένα, με αστικές εστίες πρασίνου, με ένα περιαστικό μεγάλο πάρκο.

Θέλουμε μια Λεμεσό του πολιτισμού, να ανανεώσουμε και να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές πολιτιστικές γιορτές της Λεμεσού από την πολιτιστική κόπωση, αλλά ταυτόχρονα με όραμα και σοβαρό σχεδιασμό να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς: λυρική σκηνή, ορχήστρα δωματίου, ετήσιο θεσμό θεάτρου-όπερας-μουσικής-χορού από κυπριακές παραγωγές, Ταμείο Πολιτισμού για πρακτική στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αυτή τη Λεμεσό θέλουμε, και είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι μας στις 18 του Δεκέμβρη να μπούμε σε μια νέα εποχή για τη Λεμεσό.

Όμως η δική μας πρόταση δεν είναι μόνο μια πρόταση για τα προβλήματα και την ανάπτυξη της πόλης. Αφορά και κάτι παραπάνω. Είναι μια πρόταση σωστής πολιτικής συμπεριφοράς, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Σε μια εποχή όπου το πολιτικό μας σύστημα και η τοπική αυτοδιοίκηση ειδικότερα ταλανίζονται από σκάνδαλα και  φαινόμενα διαπλοκής, οι πολίτες αναμένουν από τα δημόσια πρόσωπα απόλυτο σεβασμό προς τους κανόνες της χρηστής διοίκησης. Και χρηστή διοίκηση είναι η προσήλωση σε καθαρές αρχές, χωρίς εκπτώσεις και αναζήτηση νομικίστικων δικαιολογιών για να καλύψουν παραβίαση των κανόνων πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας.

Το πρόσφατο συμβάν με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ανέδειξε ένα μείζον θέμα για το δήμο Λεμεσού. Αντί αυτοκριτικής και συμμόρφωσης στις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για αποφυγή εμπλοκής στα του δήμου ατόμων που του στενού περιβάλλοντος των δημοτικών αρχόντων, η αντίδραση ήταν εντελώς απαράδεκτη. Στην αρχή υπήρξε η απόκρυψη της επιστολής, και στη συνέχεια οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί, χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες εποχές.

Μετά και τα τελευταία συμβάντα, οι πολίτες της Λεμεσού άρχισαν να βλέπουν πιο καθαρά την πραγματική εικόνα. Οι πολίτες της Λεμεσού άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι κρύβεται πίσω από μια πολύ προσεγμένη επικοινωνιακή εικόνα. Μια επικοινωνιακή εικόνα που οικειοποιείται έργα του ιδιωτικού τομέα, που οικειοποιείται έργα του κρατικού και ημικρατικού τομέα, που προσπαθεί να πιστωθεί αποκλειστικά μια προσπάθεια και ένα έργο συλλογικό, και που ταυτόχρονα μεταθέτει τις όποιες ευθύνες για λάθη και παραλείψεις σε άλλους. Μια επικοινωνιακή εικόνα που παρουσιάζει ένα Δήμο σε εξαίρετη οικονομική κατάσταση τη στιγμή που τον επόμενο χρόνο θα χρειαστεί να δανειστεί, όχι για να κάνει έργα, αλλά για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ένα υποψήφιο Δήμαρχο που εξαγγέλλει έργα για την επόμενη πενταετία με τον ίδιο κατάλογο έργων που εξήγγειλε την προηγούμενη πενταετία και δεν υλοποίησε σχεδόν κανένα. Ανεξαργύρωτες επιταγές πριν 5 χρόνια, ανεξαργύρωτες επιταγές και τώρα. Αυτή όμως τη φορά οι δημότες δεν πρόκειται να παραπλανηθούν. Είναι καιρός να αφήσουμε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να μπούμε στα θέματα ουσίας. Και αυτό θα κάνουν οι δημότες της Λεμεσού. Στις 18 του Δεκέμβρη θα στρέψουν την πλάτη στα επικοινωνιακά τεχνάσματα και θα επιλέξουν την ουσία.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θέλω να σας μεταφέρω ένα μόνο μήνυμα: Ένα μήνυμα από κάθε συνοικία, από κάθε γειτονιά, από χιλιάδες συμπολίτες μας.

10 χρόνια είναι πολλά. Έφτασε η ώρα για αλλαγή.

Στις 18 του Δεκέμβρη, όλοι μαζί θα φέρουμε την αλλαγή, θα φέρουμε τη νίκη.

Λεμεσός, 14 Δεκεμβρίου 2016
#nn4limassol

Leave a Reply

Επιλογές