Ο τελευταίος λόγος στον πολίτη – «Σημερινή», 17-05-2011

Με τον Νίκο Νικολαΐδη

Στις εκλογές, τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει ο πολίτης της Κύπρου.

Ο πολίτης που νιώθει μεν απογοητευμένος από την πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά με ωριμότητα και σοβαρότητα αξιολογεί και κρίνει τις πολιτικές παρατάξεις και τους υποψηφίους για την υπευθυνότητα των θέσεών τους, αλλά και για το σεβασμό που επιδεικνύουν απέναντί του.

Ο πολίτης απορρίπτει τη συνθηματολογία, το λαϊκισμό, την προσπάθεια εντυπωσιασμού και απαιτεί προτάσεις ουσίας για τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας μας, αλλά και για τα μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά καθημερινά προβλήματα της ζωής του.
Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, έχοντας πίσω του μια 40χρονη ιστορία αγώνων για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη, απαντά με ευθύνη και ευθύτητα στον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια, και δεσμεύεται:

  • Να συνεχίσει την πολιτική συνέπειας και διεκδίκησης στο εθνικό θέμα. Μια πολιτική που να είναι τροχοπέδη στις επικίνδυνες εξελίξεις, αλλά και ταυτόχρονα να κρατά ζωντανή την προοπτική απελευθέρωσης της πατρίδας μας και επίτευξης μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό.
  • Να συνεχίσει να είναι δύναμη μεταρρύθμισης, εκσυγχρονισμού και προόδου.
  • Να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κάθε μη προνομιούχου πολίτη και να απαιτεί αξιοκρατία, ισονομία και παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους.
  • Να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στη διαφθορά και στην κάθε λογής πολιτική και οικονομική διαπλοκή.
  • Να συνεχίσει να αντιπαρατάσσεται ενάντια στις δυνάμεις της κομματικής πόλωσης, τις δυνάμεις της εθνικής κόπωσης, τις δυνάμεις της οικονομικής ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας, τις δυνάμεις του συντηρητισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της οπισθοδρόμησης και του δογματισμού.
  • Να συνεχίσει να αποτελεί μια δυνατή φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη

Η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα δύσκολα, σύνθετα, απαιτητικά. Προβλήματα που αναζητούν λύσεις αποτελεσματικές και άμεσες, γιατί η αδράνειά μας και η πάροδος του χρόνου τα έχει καταστήσει δυσεπίλυτα και επικίνδυνα.

Είναι ευθύνη της επόμενης Βουλής να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Η οικονομική ύφεση, η ανεργία, το μέλλον των νέων μας, το σύστημα υγείας, το στεγαστικό, οι χαμηλές συντάξεις, η ευνοιοκρατία, η απαράδεκτη αντιμετώπιση των αυτοτελώς εργαζομένων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, το μεταναστευτικό, το ενεργειακό, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής του απλού πολίτη, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Αυτά τα προβλήματα πρέπει, επιτέλους, να βρουν λύσεις, με πολιτική βούληση και με έργα, και όχι με κενά και αόριστα λόγια. Δεν προσφέρουν οι ανούσιες συζητήσεις και οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Δεν προσφέρει στον τόπο τέτοιου είδους πολιτική. Πολιτική πρέπει να είναι ουσία και έργα. Μόνο μέσα από αυτή την πολιτική θα μπορέσουμε ως λαός να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πορευτούμε προς το μέλλον, κάνοντας την Κύπρο μας μια κοινωνία σύγχρονη και ευημερούσα.

Μπορούμε σ’ αυτόν τον τόπο να είμαστε αισιόδοξοι. Μπορούμε να πάμε μπροστά. Μπορούμε να προχωρήσουμε με έργα. Μπορούμε κάνουμε τα οράματά μας πραγματικότητα.

1 Response to “Ο τελευταίος λόγος στον πολίτη – «Σημερινή», 17-05-2011”

  1. Marios Christodoulidis says:

    Sigxaritiria na xeris oti panta emis imaste diplasou…

Leave a Reply

Επιλογές