Κώδικας Δεοντολογίας για θέματα χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και λογοδοσίας

kwdikas-deontologias-nicolaide

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας δοκιμάζεται. Από τη μια η ανάγκη για μεταρρύθμιση και από την άλλη τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, κακοδιαχείρισης και διαπλοκής, θέτουν επιτακτικά στο προσκήνιο την υποχρέωση διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας -τόσο όσον αφορά την πολιτική συμπεριφορά των εκλεγμένων αξιωματούχων, όσον και τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για διάφορα έργα που εξαγγέλλουν.

Αυτό σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα ισχυρή πολιτική βούληση και αυτοδέσμευση σε θέματα χρηστής διοίκησης, και παράλληλα υιοθέτηση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου.

Σε περίπτωση εκλογής μου στη θέση του Δημάρχου θα προχωρήσω άμεσα στην υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:

1. Μέγιστο αριθμό 2 θητειών

Η βάση της οποιασδήποτε εξέλιξης είναι η ανανέωση. Δεν υπάρχουν αιώνιοι ή αναντικατάστατοι Δήμαρχοι. Η κάθε πόλη αξίζει, και δικαιούται να έχει δήμαρχο με 100% διάθεση και αποφασιστικότητα να την υπηρετήσει.

2. Καθιέρωση ημέρας συνάντησης με τους πολίτες

Ο πολίτης πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στο Δήμαρχο του, να μπορεί να του λέει προσωπικά την άποψη του αλλά και τα προβλήματα του. Αυτή η επαφή δεν είναι μόνο προς όφελος του δημότη, αλλά είναι οξυγόνο και πυξίδα για τον κάθε Δήμαρχο.

3. Δημόσια λογοδοσία κάθε έξι μήνες

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα και πρέπει να ξέρουν τι έκανε και τι δεν έκανε ο Δήμαρχος τους. Η τακτική δημόσια λογοδοσία είναι συστατικό στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

4. Καμιά ανοχή σε άμεση ή έμμεση διαπλοκή σε έργα σχετικά με το Δήμο

Οι πολίτες προβληματίζονται έντονα και απαξιώνουν φαινόμενα πιθανής διαπλοκής και ημετεροκρατίας. Μόνο αν υπάρξει μηδενική ανοχή θα αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ακόμα και υπόνοιας για τέτοια φαινόμενα, και θα αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς και στα πολιτικά πρόσωπα.

Αυτός είναι ο προσωπικός μου Κώδικας Δεοντολογίας που θα καθορίζει τη συμπεριφορά μου, αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με τη ψήφο τους.

Λεμεσός, 3 Νοεμβρίου 2016
#nn4limassol

Leave a Reply

Επιλογές