Η Κοινότητα Φασούλας τίμησε τους ήρωες της

Σάββατο, 29 Δεκέμβριος 2012

Νίκος Νικολαΐδης- Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ: «Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των ηρώων Γιαννάκη Αεροπόρου και Βάνιου Σπανιά,  θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους ηρωικούς νεκρούς των αγώνων του λαού μας»

Με αισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό τούτο χώρο, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες της Φασούλας, τον  Γιαννάκη Αεροπόρο και το Βάνιο Σπανιά, τα δυο παλικάρια που υπερασπίστηκαν αρχές και ιδανικά και που πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία για την πατρίδα, ανάφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

Εκφωνώντας επιμνημόσυνο λόγο την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στη Φασούλα, τόπο καταγωγής των δύο ηρώων, αναφέρθηκε στην δράση των δύο παλικαριών αλλά και στον ηρωικό τους θάνατο στο βωμό της δημοκρατίας και της ελευθερίας υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της μικρής μας πατρίδας από τον Τούρκο κατακτητή.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι «τιμώντας τους ήρωες της Φασούλας, αλλά και όλους τους ήρωες των αγώνων του λαού μας, κάνομε ταυτόχρονα μια νοερή διαδρομή, στην πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας τις τελευταίες δεκαετίες, μια ιστορία γεμάτη από ηρωικά γεγονότα, αλλά και από προδοσίες, ανατροπές και εγκλήματα». Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι, «οφείλουμε να θυμόμαστε όλα αυτά τα γεγονότα, γιατί η Κύπρος μας παραμένει ακόμα ημικατεχόμενη, και γιατί οι αγώνες και οι θυσίες των παιδιών του λαού μας παραμένουν ακόμα αδικαίωτες και ότι οφείλουμε να τα θυμόμαστε γιατί ο αγώνας συνεχίζεται, και γιατί σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να κτίσουμε τη λαϊκή ενότητα, που, είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική μας επιβίωση».

Ο κ. Νικολαΐδης αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι  «η πατρίδα μας περνά δραματικά κρίσιμες στιγμές, από τη μια είναι οι τεράστιοι κίνδυνοι στο εθνικό μας θέμα, και από την άλλη είναι η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και τα κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία ο τόπος μας βυθίζεται ολοένα και πιο βαθειά και ο λαός μας νιώθει να συνθλίβεται μεταξύ της αβεβαιότητας για το μέλλον της πατρίδας μας, και της οικονομικής δυσπραγίας, της ανεργίας, της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής».

Δίνοντας μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας ο Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι παρ’ όλ’ αυτά , παρ’ όλη την απογοήτευση μας «εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας για έξοδο από την κρίση, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Αλλά ούτε και θα μας κάμψουν οι οικονομικές δυσκολίες ώστε να  εγκαταλείψουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Δεν υποβαθμίζουμε και δεν διαγράφουμε τις ευθύνες μας  απέναντι στην ιστορία μας, απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στις επόμενες γενιές».

«Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των ηρώων της Φασούλας, του Γιαννάκη Αεροπόρου και του Βάνιου Σπανιά,  θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους ηρωικούς νεκρούς των αγώνων του λαού μας. Με φορτισμένες μνήμες. Με οράματα τραυματισμένα. Μέσα στη δίνη της ανατροπής αξιών. Κάτω από το ασήκωτο βάρος της διχοτόμησης και της κατοχής. Με τους πρόσφυγες μας να πεθαίνουν με το νόστο του γυρισμού. Με τους συγγενείς των αγνοουμένων να περιμένουν με καρτερία την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Με τους εγκλωβισμένους να μας θυμίζουν καθημερινά τις ενοχές και τις ευθύνες μας.

Στεκόμαστε απέναντι στους ήρωες μας και αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες, και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Που δεν είναι άλλο από τη συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στη μνήμη των ηρώων που τιμούμε σήμερα. Αυτό μόνο θα δικαιώσει τη θυσία του  Γιαννάκη Αεροπόρου και του Βάνιου Σπανιά, αλλά  και των υπολοίπων ηρώων των αγώνων του λαού μας» κατάληξε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από οργανωμένα σύνολα, συγγενείς των ηρώων και εκπροσώπους κομμάτων και οργανώσεων και η σύντομη τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Επιλογές