Εικόνα βιτρίνας και στα οικονομικά του Δήμου

Προϋπολογισμός για το έτος 2017Σε σημερινή συνέντευξη του  ο κ. Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι «τα οικονομικά του Δήμου (Λεμεσού) είναι σε εξαιρετική κατάσταση….» (εκπομπή “The_Experts”, www.kathimerini.com.cy).

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική. Τα στοιχεία αποδεικνύουν την κακή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Λεμεσού. Δείχνουν ένα Δήμο που κάθε άλλο παρά νοικοκυρεμένος είναι τα τελευταία χρόνια. Του χρόνου είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Λεμεσού θα χρειαστεί να δανειστεί για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο για να εξυπηρετηθεί το Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων των υπαλλήλων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα:

  • Κατάσταση Ταμειακής Ροής

Τα ταμειακά αποθέματα του Δήμου μειώνονται χρόνο με χρόνο. Στον Προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται ένα υπόλοιπο €1.5 εκατομμυρίου περίπου. Αυτό είναι πλασματικό γιατί στηρίζεται σε είσπραξη οφειλόμενων χρεών €3.2 εκατομμυρίων.  Γνωρίζει πολύ καλά ο απερχόμενος Δήμαρχος ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει. Πέρσι για παράδειγμα εισπράχτηκαν μόνο γύρω στις €750,000 από οφειλόμενα χρέη,  ποσό λιγότερο από το ένα τέταρτο του ποσού που προϋπολογίστηκε για το 2016. Τι σημαίνει αυτό; Το ταμείο  του Δήμου στο τέλος του χρόνου θα είναι μείον και ο Δήμος Λεμεσού θα χρειαστεί να δανειστεί για να εξυπηρετήσει τις άμεσες υποχρεώσεις του.

  • Ταμείο Συντάξεων και φιλοδωρημάτων Υπαλλήλων Δήμου

Οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου στο Ταμείο Συντάξεων και φιλοδωρημάτων των Υπαλλήλων Δήμου είναι €58.3 εκατομμύρια, οι οποίες δεν είναι ασφαλώς άμεσα καταβλητέες, αλλά σημειώνουμε ότι το ποσό αυτό δεν μειώνεται τα τελευταία χρόνια γιατί ο Δήμος καταβάλλει μηδέν εισφορές. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι πραγματικό το ποσό που διαθέτει ο Δήμος για το Ταμείο αυτό μειώνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του Δήμου, το ποσό αυτό θα είναι στο τέλος του 2017 λιγότερο από €7 εκατομμύρια, και με βάση τις προβλέψεις του ΜΔΠ θα συνεχίσει να μειώνεται κατά €1 εκατομμύριο κάθε χρόνο. Ο Δήμος δηλαδή κάθε χρόνο βάζει στο ταμείο αυτό λιγότερα χρήματα από ότι οι ετήσιες υποχρεώσεις του. Αυτό σημαίνει ότι σε 5 χρόνια θα καταρρεύσει το ταμειακό υπόλοιπο με πολύ αρνητικές συνέπειες. Αν δε υπάρξουν τα επόμενα χρόνια πρόσθετες αφυπηρετήσεις υπαλλήλων, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα κακής οικονομικής διαχείρισης, αλλά δεν είναι της ώρας.

Πέρα από την όχι καλή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, ακόμα χειρότερο είναι να υπάρχει η ηθελημένη ή όχι πλάνη ότι πάνε καλά τα πράγματα. Είναι ο κλασσικότερος τρόπος να επέλθει σε κάποιο στάδιο η οικονομική κατάρρευση. Ο Δήμος Λεμεσού χρειάζεται να μπει σε μια πορεία οικονομικής εξυγίανσης και νοικοκυρέματος.

Λεμεσός, 25 Νοεμβρίου 2016
#nn4limassol

Leave a Reply

Επιλογές