Επτά προτεραιότητες για τη Λεμεσό – «Σημερινή», 06-12-2010

του Νίκου Νικολαΐδη, τέως Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων

Σήμερα υπάρχει στη Λεμεσό μια θετική συγκυρία που είναι το αποτέλεσμα της συνύπαρξης ανθρώπων και ιδεών που προέρχονται από όλο το φάσμα της ζωής της Λεμεσού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ακαδημαϊκό χώρο, την πνευματική δημιουργία, την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. Όλες αυτές οι δυνάμεις δημιουργούν τις απαραίτητες συνέργειες που διαμορφώνουν αυτό που σήμερα αποτελεί τη Λεμεσό, και που έχουν δημιουργήσει την κρίσιμη εκείνη μάζα που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί η κίνηση προς τα μπρος. Εκείνο που σήμερα χρειάζεται είναι να προδιαγράψουμε τις προτεραιότητες που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της Λεμεσού. Επτά κατά την άποψη μου είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητα: Η θάλασσα.
Ο ομφάλιος λώρος της πόλης με τη θάλασσα πρέπει να διατηρηθεί και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο. Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί δεν πρέπει να χάσουν το ενιαίο χαρακτήρα τους. Κανένα έργο δεν είναι απομονωμένο, από τον Εναέριο μέχρι το νέο Λιμάνι. Ασφαλώς και δεν μπορούν να αγνοούνται τα οικονομικά δεδομένα μιας ανάπτυξης. Τα έργα όμως που γίνονται, να εξυπηρετούν πρώτα και πάνω απ’ όλα την πόλη και τα μακροχρόνια συμφέροντα της, και όχι τα οποιαδήποτε πρόσκαιρα οικονομικά συμφέροντα, που και αυτά ασφαλώς έχουν τη σημασία τους ως μοχλοί ανάπτυξης.

Δεύτερη προτεραιότητα: Η εμπορική ναυτιλία.
Η Κύπρος έχει το προνόμιο να έχει ένα τομέα παγκόσμιας αρίστευσης, τον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Και πιο συγκεκριμένα, η Λεμεσός σήμερα θεωρείται ως το πιο σημαντικό κέντρο πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο κατέχοντας το εκπληκτικό ποσοστό του 25% της παγκόσμιας πλοιοδιαχείρισης! Όσο όμως τεράστιες είναι οι προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, άλλο τόσο τεράστιες είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή εμπορική ναυτιλία μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού διεθνώς. Θα πρέπει η κυπριακή εμπορική ναυτιλία να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί μέσα από μια υπερπροσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλα τα επίπεδα, σε πολιτικό, θεσμικό, εμπορικό, και επίπεδο υποδομών. Σε αυτή την προσπάθεια η Λεμεσός και οι φορείς της πρέπει να αναλάβουν ενεργό, πρωταγωνιστικό ρόλο, με όλα τα μέσα, πόρους και επιρροή που διαθέτουν. Από το Δήμαρχο μέχρι τα πολιτικά κόμματα, τους Βουλευτές της Λεμεσού και τους επαγγελματικούς φορείς.

Τρίτη προτεραιότητα: Το Πανεπιστήμιο.
Το Πανεπιστήμιο της Λεμεσού, το ΤΕΠΑΚ, έχει ήδη βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πορεία της πόλης μας. Το ΤΕΠΑΚ είναι η μεγαλύτερη δύναμη δημιουργίας που θα μπορούσε να έχει η Λεμεσός. Η σύζευξη του ΤΕΠΑΚ με την πόλη, οδήγησε και την πόλη και το ΤΕΠΑΚ σε μια αναπόφευκτα κοινή πορεία, που θα πρέπει να συνεχιστεί. Όχι με την έννοια της επέμβασης στα ακαδημαϊκά ή της ποδηγέτησης των οποιωνδήποτε αποφάσεων του Πανεπιστημίου από τους φορείς της πόλης, γιατί η αυτονομία του Πανεπιστημίου είναι εκ των ών ουκ άνευ. Αλλά με την έννοια της αρμονικής και εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης πανεπιστημίου και πόλης και της αμοιβαίας ευθύνης ΤΕΠΑΚ – Λεμεσού για την κοινή τους πορεία.

Τέταρτη προτεραιότητα: Ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
Αν η ιστορία, ο πολιτισμός, η κουλτούρα μιας πόλης έχουν να κάμουν με το χαρακτήρα της, η πολεοδομική συγκρότηση της έχει να κάμει με την εικόνα της. Την εικόνα που μπορεί να είναι όμορφη, άσχημη ή αδιάφορη. Εικόνα και χαρακτήρας που πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, να αλληλοεπιδρούν και να σχηματίζουν ένα ενιαίο σύνολο. Η Λεμεσός, αν και βρίσκεται σε καλή πορεία, ακόμα αναζητεί τον πολεοδομικό της χαρακτήρα που να συνάδει με τον ευρύτερο χαρακτήρα της και την προσωπικότητα της. Σ’ αυτή την αναζήτηση θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη και υπερβολές που έγιναν στο παρελθόν κάτω από την πίεση της ανάγκης και των ιστορικών γεγονότων. Με γνώση και δύναμη αντίστασης στην πίεση της πρόσκαιρης εμπορικής ανάπτυξης, θα πρέπει να ντυθεί η πόλη με την ανάλογη πολεοδομική ενδυμασία που να της πάει. Με σύνεση και σεβασμό προς την ιστορία και το χαρακτήρα της.

Πέμπτη προτεραιότητα: Το κυκλοφοριακό.
Αν η διακίνηση των ανθρώπων εντός της πόλης είναι προβληματική, τότε η πόλη δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί σε φαινόμενα παράλυσης που επηρεάζουν όλες ανεξαίρετα τις δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής. Αντίθετα μια άνετη και χωρίς προβλήματα αστικής κινητικότητας πόλη, οδηγεί σε ήρεμους και απελευθερωμένους πολίτες, ελεύθερους να κινηθούν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν. Η Λεμεσός μπορεί να μην έλυσε το κυκλοφοριακό της πρόβλημα, βρίσκεται όμως στα πρόθυρα μιας πορείας που μπορεί να οδηγήσει στη σύντομη επίλυση του μέσα από το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, που έχει σχεδιαστεί και είναι έτοιμο. Απομένει να βοηθηθεί αυτό το νέο σύστημα, να βοηθηθεί απ’ όλους για να αρχίσει να αποδίδει.

Έκτη προτεραιότητα: Ο πολιτισμός.
Η Λεμεσός θα πρέπει να διεκδικήσει τον τίτλο της πόλης των γραμμάτων και του πολιτισμού, μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη ενθάρρυνση της πολιτιστικής δημιουργίας και την καλλιέργεια των τεχνών και των γραμμάτων. Πρέπει παράλληλα να διαφυλάξει τον πολιτισμό της από ξένες επιρροές αλλά και να τον εμπλουτίσει με ξένες επιρροές. Διατηρώντας και αναδεικνύοντας το διαχρονικό χαρακτήρα του μέσα από την ανανέωση και την βελτίωση του.

Έβδομη προτεραιότητα: Η ισόρροπη ανάπτυξη.
Η πόλη πέρασε περιόδους στο πρόσφατο παρελθόν της όπου η ανάπτυξη υπήρξε κάθε άλλο παρά ισόρροπη. Δόθηκε έμφαση στην οικονομική πτυχή, στα μεγέθη, στους ψηλούς ρυθμούς. Αγνοήθηκαν και υποβαθμίστηκαν έννοιες όπως η ποιότητα και ο χαρακτήρας του πολεοδομικού περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής των πολιτών, το ύφος, το στυλ. Αγνοήθηκε σε τελική ανάλυση η έννοια της ολοκληρωμένης και ισορροπημένης ανάπτυξης που να καλύπτει και να διασφαλίζει ταυτόχρονα και με μέτρο την πόλη οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά. Αυτή την ισορροπία πρέπει να την εμπεδώσουμε στην παρά πέρα πορεία της πόλης μας. Να επιδιώξουμε μια σύγχρονη Λεμεσό, βασισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη και αξιοποίηση όλων των πόρων και δυνατοτήτων της. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Λεμεσός να βαδίσει το δρόμο της, υπερήφανη για το παρελθόν της και σίγουρη για το μέλλον της.

2 Responses to “Επτά προτεραιότητες για τη Λεμεσό – «Σημερινή», 06-12-2010”

  1. Costantinos says:

    Wow kali idea na ftiaxete istoselida…San ti lemeso dn iparxi!

Trackbacks & Pingbacks

  1. “Η γραφειοκρατία να χτυπηθεί μέσα από τολμηρές λύσεις” – Καθημερινή, 11-04-2011 | Νίκος Νικολαΐδης:

    […] ένα άρθρο σας, υπό τον τίτλο «Επτά προτεραιότητες για τη Λεμεσό», το κυκλοφοριακό βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Θα […]

    --April 16, 2011 @ 21:38

Leave a Reply

Επιλογές