Όχι στις μαζικές εκποιήσεις! Δηλώσεις Νίκου Νικολαΐδη

Δυστυχώς οι φόβοι για διαδικασία εξπρές όσον αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκων δανείων φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Αν ευσταθούν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το προτεινόμενο νομοσχέδιο και τη στάση της Τρόικα, εκφράζουμε την ανησυχία μας τόσο όσο αφορά το ξεπούλημα περιουσιών αλλά και την πορεία της αξίας των υποθηκών στην περίπτωση μαζικών εκποιήσεων.

Προκαλεί σοβαρότατο προβληματισμό το γεγονός ότι η διαδικασία που θα οδηγήσει σε ιδιωτικούς ουσιαστικά πλειστηριασμούς θα ξεκινά εντός ενός μηνός από τη μέρα που δεν έχουν καταβληθεί οι δόσεις. Επιπλέον η τιμή πώλησης θα καθορίζεται από την τράπεζα, η οποία έχει το δικαίωμα να τρέξει τη διαδικασία τρεις φορές, για να βρει υποψήφιο αγοραστή, μειώνοντας κάθε φορά την τιμή κατά 10%. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι η πώληση των ενυπόθηκων ακινήτων σε πολύ μειωμένες τιμές, πράγμα που θα οδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε πολλές διαγραφές, ενώ αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση στις αξίες των ακινήτων οδηγώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μεγαλύτερες επισφάλειες.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί από τη μια ότι πρέπει να δοθούν τα εργαλεία ώστε να αποτρέπονται στρατηγικές χρεοκοπίες από μεγαλοοφειλέτες, όμως σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο ισοπεδωτικά για όλα τα δάνεια, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε μόνιμες κατοικίες μέχρι ενός μεγέθους. Θυμίζουμε ότι ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για διαφύλαξη της κύριας κατοικίας, μέχρι ενός συγκεκριμένου μεγέθους, όμως δυστυχώς εξ υπαιτιότητας άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν προωθήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής.111783-daneiospiti_734459657

Leave a Reply

Επιλογές