Χαιρετισμός Ν. Νικολαΐδη στο Συνέδριο με θέμα, «Πολιτιστική κληρονομιά: Η διάσωση της μνήμης»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχτηκα την πρόσκληση από τον Πρόεδρο του Κυπριακού ICOMOS, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων, για να προσφωνήσω τη Διημερίδα που διοργανώνεται με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου, και έχει θέμα τη διάσωση της μνήμης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η παρουσία μου στην σημερινή εκδήλωση εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της πολύχρονης συνεργασίας που έχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ειδικότερα η Υποεπιτροπή  Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας και  με το ICOMOS. Αυτή η συνεργασία έχει ως αφετηρία και βασίζεται πάνω στους κοινούς στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ICOMOS σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Οι όροι εντολής της Υποεπιτροπής Πολιτισμού έχουν να κάνουν με θέματα σε σχέση με 3 βασικούς τομείς:

 

  • Την προβολή και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών και αρχαιολογικών χώρων
  • Τις πολιτιστικές πολιτικές και δικαιώματα και τη σημασία τους για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή
  • Και την πολιτιστική διαφορετικότητα, το διαπολιτισμικό και το διαθρησκευτικό διάλογο

 

Μέσα στα πλαίσια των πιο πάνω όρων εντολής, η Υποεπιτροπή έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με μια σειρά από πάρα πολλά εξειδικευμένα θέματα. Μεταξύ αυτών τω θεμάτων είναι και θέματα που αποτελούν και τους βασικούς στόχους της διημερίδας σας: η ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας, η ανάδειξη των εργασιών συντήρησης των μνημείων, η πρόληψη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και οι νέες τεχνολογίες υλικών και μεθόδων τεκμηρίωσης και αποκατάστασης.

 

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν πρόσφατα την Υποεπιτροπή, το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, ήταν και το θέμα των κινδύνων για την πολιτιστική κληρονομιά από συρράξεις και η ανάγκη για προστασία και αποκατάσταση της. Η συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας σειράς εισηγήσεων για τα θέματα αυτά ήταν πολύ σημαντική, γιατί έχουμε μια τεράστια εμπειρία ως Κύπρος, τόσο, δυστυχώς, στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από την εισβολή και κατοχή, όσο, ευτυχώς, και στην αποκατάσταση της με τις δικοινοτικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό.

 

Η πατρίδα μας είναι μια μικρή και ανίσχυρη χώρα και στον οικονομικό και στον πολιτικό και στον στρατιωτικό τομέα. Έχει όμως ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με το μέγεθος της να διαδραματίσει σε θέματα που αφορούν πολιτισμό και πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα. Αυτό το ρόλο θα πρέπει να τον διεκδικήσουμε, όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά, και ασφαλώς ιδιαίτερα εσείς που είσαστε στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Θέλω να τελειώσω το σύντομο μου χαιρετισμό, ευχαριστώντας σας ακόμα μια φορά για την πολύ τιμητική πρόσκληση που μου απευθύνατε και να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση αυτής της πολύ σημαντικής ημερίδας σας, για την οποία σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

 

Leave a Reply

Επιλογές