Υπογραφή συμβολαίου για το Συνεδριακό Κέντρο και το ξενοδοχείο "Φιλοξενία", 16-02-2010

Στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκου Νικολαΐδη υπογράφηκε σήμερα το συμβόλαιο για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του Συνεδριακού Κέντρου και του ξενοδοχείου “Φιλοξενία” για τους σκοπούς της κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012. Το ποσό του συμβολαίου ανέρχεται στα 20.472.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Το συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης και εκ μέρους της εταιρείας Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors and Developers Ltd, στην οποία ανατέθηκε η σύμβαση, ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του Συνεδριακού Κέντρου και του ξενοδοχείου “Φιλοξενία”, συμπεριλαμβανομένου του παρακείμενου τριώροφου χώρου στάθμευσης και του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία αιθουσών συνεδρίων, αίθουσας για γεύματα εργασίας Υπουργών, χώρων εργασίας για τις αντιπροσωπείες, Κέντρο Τύπου, εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικές, καλύψεις, εστιατόρια και καφετέριες, εγκαταστάσεις ασφαλείας και διάφορους άλλους βοηθητικούς χώρους.

Μιλώντας στην τελετή της υπογραφής, ο κ. Υπουργός είπε τα εξής:

“Η ανάληψη της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μείζον θέμα εξαιρετικά σημαντικό για την Κύπρο από πολιτικής άποψης. Έτσι η Κύπρος έχει κάθε λόγο να θέλει να είναι άψογη στην εκτέλεση αυτού του σημαντικού καθήκοντος. Και θα είναι άψογη γιατί υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία και μια άριστη ομάδα που θα διασφαλίσει ότι θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες και οι προετοιμασίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων έχουμε την ευθύνη να προχωρήσουμε τη διαδικασία σε ό,τι αφορά τις κτηριακές υποδομές, τον εξοπλισμό, τις συγκοινωνίες και ό,τι άλλο έχει σχέση με τα Τμήματα του Υπουργείου. Μέσα στα πλαίσια αυτά φροντίσαμε έγκαιρα να προωθήσουμε το πολύ σημαντικό αυτό έργο που θα δώσει αξιοπρεπείς και σύγχρονες λύσεις.

Όπως είναι γνωστό, υπήρχαν αρχικά αρκετές επιλογές, καταλήξαμε όμως σε αυτή, δηλαδή στην αναβάθμιση του υφιστάμενου Συνεδριακού Κέντρου όπως και του ξενοδοχείου ‘Φιλοξενία’. Επιλέξαμε αυτή τη λύση γιατί προσφέρεται υπό τις περιστάσεις, ήταν η πιο σίγουρη λύση και, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων, ήταν η καλύτερη. Είμαι σίγουρος ότι το έργο θα παραδοθεί μέσα σε 23 μήνες όπως είναι προγραμματισμένο ώστε να έχουμε έξι μήνες πριν την έναρξη της κυπριακής Προεδρίας έτοιμες τις κτηριακές μας εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Επιδίωξη όλων των συντελεστών του έργου είναι η δημιουργία άρτιων λειτουργικά κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, υψηλών αισθητικών και ποιοτικών απαιτήσεων και προδιαγραφών που θα αποδίδουν την ουσία και το συμβολικό χαρακτήρα της διοργάνωσης αυτής.

Με αυτό το συμβόλαιο φθάνουμε το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για το 2009 συν αυτό. Ήταν μια τεράστια δουλειά ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για να προωθηθούν έργα έγκαιρα και με πιο γρήγορους ρυθμούς. Με δεδομένες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν στον τόπο μας, έγινε κατορθωτό να τεθούν οι βάσεις για να ξεπεραστούν πολλές από αυτές. Τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα φιλοσοφία, για μια νέα αντίληψη στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.

Η επένδυση που θα γίνει στο Συνεδριακό και στο ‘Φιλοξενία’ για σκοπούς της Προεδρίας είναι μια επένδυση που δεν θα πάει χαμένη. Με το πέρας της κυπριακής Προεδρίας, η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την τελική λύση που θα δοθεί για το Συνεδριακό και το ξενοδοχείο. Άρα, είναι μια επένδυση που θα αξιοποιηθεί”.

Leave a Reply

Επιλογές