Σύμφωνο Συμβίωσης: Η παρέμβαση του Ν. Νικολαΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσεςnnn

Οφείλω να ομολογήσω ότι ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη αυτού του νομοσχεδίου, η σημερινή συζήτηση στο κυπριακό κοινοβούλιο είναι μια κατάκτηση για το επίπεδο, για τα επιχειρήματα και γενικότερα για τον πολιτικό πολιτισμό που επέδειξε η Βουλή σήμερα συζητώντας αυτό το παρά πολύ σημαντικό νομοσχέδιο.  Ένα νομοσχέδιο το οποίο ήδη προκαλεί, αντιδράσεις, ποικίλες αντιδράσεις από πάρα πολλές κατευθύνσεις. Οι τρόποι με τους οποίους θα αντιδράσουν τα διάφορα κοινωνικά σύνολα, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά θα καταδείξουν σε τελευταία ανάλυση  και τις αντιλήψεις μας και τις πεποιθήσεις μας. Όλοι μας είτε ψηφίσουμε είτε δεν ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο είμαι σίγουρος ότι θα έρθουμε ενδεχομένως σε αντιπαράθεση με ανθρώπους που τους εκτιμούμε και μας εκτιμούν. Όμως θα είμαστε ανάξιοι και ως βουλευτές και ως άνθρωποι αν σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο δεν ψηφίσουμε με βάση τη συνείδηση μας και μόνο. Ο νόμος αυτός είναι όντως μια αλλαγή μεγάλη.

 

Όλες οι μεγάλες αλλαγές προκαλούν κραδασμούς, γιατί έρχονται να διαταράξουν ένα φυσιολογικό και συντηρητισμό όλων των κοινωνιών και όλων των ανθρώπων σε ατομικό επίπεδο, που είναι συνηθισμένοι να νιώθουν άνετα με τη συνείδηση μιας σταθερής κατάστασης πραγμάτων.  Όμως οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, αν δεν γίνονταν αλλαγές θα ήμασταν ακόμα στην εποχή των σπηλαίων.  Τα κοινωνικά δεδομένα δεν είναι στατικά.  Ασφαλώς οι αλλαγές μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές.  Το θέμα για μια κοινωνία σύγχρονη και σκεπτόμενη είναι να επιδιώκονται αλλαγές που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κινούνται προς την κατεύθυνση που να βελτιώνουν και όχι να χειροτερεύουν τα πράγματα.

 

Αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό. Είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και είναι ανθρώπινο δικαίωμα η επιλογή του τρόπου συμβίωσης, είτε μέσα στα πλαίσια του γάμου, είτε εκτός.  Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το δικαίωμα κανενός είτε ως άτομα, είτε συλλογικά, είτε σε επίπεδο θεσμών, είτε να επικροτούμε, είτε να διαφωνούμε με αυτές τις επιλογές.  Ακόμα και να τις καταδικάζουμε.  Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το δικαίωμα της επιλογής, της ελεύθερης επιλογής του κάθε ατόμου και του δικαιώματος να κάνει αυτή την επιλογή με αξιοπρέπεια και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ελεγχθεί και θα το επαναλάβω στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν διακρίσεις.

 

Οι κοινωνικές πραγματικότητες, οι οποίες δεν είναι στατικές ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια ένα νομοθετικό κενό με αρνητικές συνέπειες και ανισότητες.  Αυτό που αφορούσε τη ρύθμιση των σχέσεων ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο πλαίσιο συμβίωσης εκτός γάμου.  Αυτό το κενό επιδιώκει και επιχειρεί να καλύψει το σημερινό νομοσχέδιο.  Ο σημερινός νόμος δεν είναι ένα τολμηρό βήμα μπροστά, είναι ένα φυσιολογικό βήμα μπροστά.

Leave a Reply

Επιλογές