Συνάντηση Υπ. Συγκοινωνιών με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων, 18-01-2010

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός είπε τα εξής: “Στη συνάντηση εξετάσαμε όλα τα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν αυτό τον πολύ σημαντικό οργανισμό. Η Αρχή Λιμένων τόσο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου όσον και σε επίπεδο Διεύθυνσης επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει σχέση με την οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Αρχής μας ενημέρωσε για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αρχής Λιμένων. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο για τα επόμενα δυο χρόνια, μέχρι το 2012, προβλέπει δαπάνες που υπερβαίνουν τα 100 εκ. ευρώ για λιμενικές υποδομές, αίθουσα επιβατών, νέο εξοπλισμό και αναπλάσεις χώρων για το παλιό και το νέο λιμάνι στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και το Βασιλικό. Έτσι, αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα στις κρίσιμες οικονομικά συνθήκες που διέρχεται ο τόπος και η παγκόσμια οικονομία.

Είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσει αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε έτοιμοι όταν – σύντομα, όπως ελπίζουμε – βγούμε από την οικονομική κρίση να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με γοργά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του στρατηγικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από το να καταστεί η Κύπρος ένα βασικό κέντρο διαμετακόμισης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιστεύω ότι με τα έργα τα οποία προγραμματίζονται, οι πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό είναι κάτι περισσότερο από βέβαιες”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Υπουργός απάντησε ως εξής: “Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Διαχειριστική Επιτροπή για το συμβόλαιο του δρόμου Πάφου-Πόλης ανακοίνωσε με επιστολή της στην κοινοπραξία ‘Κυνήρας’ ότι τερματίζονται οι διαβουλεύσεις μαζί της και με μια δεύτερη επιστολή προς τον δεύτερο προσφοροδότη, την κοινοπραξία ‘Strabag – Νέμεσις’, ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό έγινε τη Δευτέρα και ήδη οι διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη κοινοπραξία έχουν αρχίσει από την περασμένη Παρασκευή. Η Διαχειριστική Επιτροπή θεώρησε πρέπον να τερματίσει τις διαβουλεύσεις διότι κρίθηκε ότι η κοινοπραξία ‘Κυνήρας’ είχε αυξημένες απαιτήσεις, κατά τρόπον που καθιστούσε πλέον την προσφορά της μη συμφέρουσα και έξω από τα πλαίσια της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Ως εκ τούτου, προχωρεί με τάχιστους ρυθμούς η διαπραγμάτευση με το δεύτερο προσφοροδότη με στόχο να υπάρξει σύντομη κατάληξη τους επόμενους δυο – τρεις μήνες. Ευχόμαστε να υπάρξει κατάληξη με το δεύτερο προσφοροδότη γιατί επειγόμαστε να κάνουμε το έργο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν παρ’ ελπίδα διαφανεί ότι δεν υπάρχει κατάληξη, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την τρίτη επιλογή που έχει και που είναι η κατασκευή του δρόμου με την παραδοσιακή μέθοδο της συμβατικής χρηματοδότησης”.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων κ. Χρύσης Πρέντζας είπε τα εξής: “Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε την εξεύρεση τρόπων υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος της Αρχής με στόχο η Κύπρος να καταστεί ένα σημαντικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Για το σκοπό αυτό έχουμε καταρτίσει τον Αναπτυξιακό μας Προϋπολογισμό ο οποίος για το 2010 ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει επέκταση του κρηπιδώματος στο λιμάνι Λεμεσού κατά 500 μέτρα, νέο κτήριο επιβατών, την ανάπλαση του παλιού λιμανιού Λεμεσού και την ενίσχυση της Αρχής Λιμένων με τεχνικό εξοπλισμό – νέους γερανούς και νέο ρυμουλκό – ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί πλοία μεγαλύτερου βυθίσματος. Επίσης, υπάρχει πρόνοια για επέκταση των αποθηκευτικών χώρων της Αρχής. Το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί το 2012 και το κόστος θα ανέλθει στο ποσό των 103 εκ. ευρώ”.

Leave a Reply

Επιλογές