Στόχος το νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας να καταστεί κομβικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο, 03-11-2009

Στόχος είναι όπως το νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας καταστεί κομβικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαΐδης, ενόψει των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου το ερχόμενο Σάββατο.

Παράλληλα, είπε ότι το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας αναμένεται να βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου, στην ενδυνάμωση του διαμετακομιστικού εμπορίου και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο ρόλο του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι ήταν καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα αναζωογόνησης και στήριξης της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου από τα κρίσιμα εκείνα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή μέχρι και σήμερα.

Κληθείς, με την ευκαιρία της λειτουργίας του νέου αερολιμένα Λάρνακας, να προβεί σε δήλωση για τη σημασία του έργου, ο κ. Νικολαϊδης είε ότι η «ύπαρξη υποδομής και προσβασιμότητας συχνά αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη μιας περιοχής». Ο ρόλος των Αερολιμένων ως συγκοινωνιακού κόμβου είναι σημαντικός, αφού ως μέρος της υποδομής του δικτύου συγκοινωνιών ενός τόπου συνεισφέρει ζωτικά στην ανταλλαγή ιδεών, αγαθών και υπηρεσιών, απαραίτητα συστατικά για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία μιας περιοχής».

Ειδικότερα, είπε, «σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο Αερολιμένας αποτελεί παράλληλα και τη σημαντικότερη πύλη εισόδου προς το νησί» είπε ο κ. Νικολαϊδης.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο χώρος του Αεροδρομίου υποδέχεται ετησίως περίπου 5εκ. επισκέπτες, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό ποσό για αγορές, διατροφή, αναψυχή και στέγαση τους συνεισφέροντας άμεσα στην εισροή κεφαλαίων και στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομία μας.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ανάπτυξης του Νέου Τερματικού Κτιρίου στην Λάρνακα , η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής του τόπου, αναμένεται να βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου, στην ενδυνάμωση του διαμετακομιστικού εμπορίου και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων», είπε.

Στόχος, συνέχισε, «είναι όπως ο Αερολιμένας Λάρνακας, καταστεί κομβικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε συνδυασμό με την αναβαθμισμένη οδική υποδομή του τόπου να προωθήσει περαιτέρω την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να ενδυναμώσει το εμπόριο, δημιουργώντας συνάμα θέσεις εργασίας για την απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού».

Ερωτηθείς τί πρόκειται να γίνει με την υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του παλιού αερολιμένα Λάρνακας και αν υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση του χώρου, ανέγερση ξενοδοχείων, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι με βάση τη Συμφωνία Παραχώρησης που έχει υπογραφεί στις 12 Μαΐου 2006 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εταιρείας Hermes Airports Ltd, για την ανάπτυξη των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, η εταιρεία Hermes θα εκπονήσει, με βάση το σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan), μελέτη για τη χρήση και ανάπτυξη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Κληθείς να συνοψίσει την προσφορά του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας, το οποίο μετά από 34 χρόνια προσφοράς, θα κλείσει τις πύλες του στις 17 Νοεμβρίου, ο κ. Νικολαϊδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Αερολιμένας Λάρνακας λειτούργησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 1975, μετά το κλείσιμο του Αερολιμένα Λευκωσίας λόγω της τουρκικής εισβολής, σηματοδοτώντας την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η λειτουργία του μοναδικού τότε αερολιμένα στον τόπο, υπήρξε νευραλγικής σημασίας για το τότε αποκλεισμένο νησί μας. Τα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή ήταν κρίσιμα για τον τόπο, όχι μόνο αντικρίζοντας το πλήγμα από την ανθρωπιστική και κοινωνική του διάσταση, αλλά και λόγω της συρρίκνωσης ζωτικών λειτουργιών της οικονομίας όπως ήταν ο γεωργικοκτηνοτροφικός κλάδος, ο τουρισμός και το εμπόριο», είπε ο κ. Νικολαϊδης.

Η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και του εμπορίου υπήρξε μονόδρομος για τη στήριξη της οικονομίας και αυτή ήταν άμεσα εξαρτημένη από τη λειτουργία του αερολιμένα, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

«Η τεράστια προσφορά του Αερολιμένα Λάρνακας υπήρξε ο καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα αναζωογόνησης και στήριξης της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου από τα κρίσιμα εκείνα χρόνια μέχρι και σήμερα», κατέληξε ο κ. Νικολαϊδης.

iKypros

Leave a Reply

Επιλογές