Προς αποκατάσταση της αλήθειας για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ανακοίνωση Νίκου Νικολαΐδη.

Λυπούμαι που αναγκάζομαι για δεύτερη φορά να αποκαταστήσω την αλήθεια σε σχέση με συνεχιζόμενους δημόσιους αναληθείς ισχυρισμούς του Αναπληρωτή Προέδρου της ΕΔΕΚ ότι δήθεν η Κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος ήταν εκτός κομματικών αποφάσεων. Προς υποστήριξη της θέσης του, αναφέρει δύο παραδείγματα, για τα οποία η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:

 

  1. Τα Νομοσχέδια για το Συνεργατισμό:

Η θέση του κινήματος, όπως εκφράστηκε με ανακοινώσεις (6/8/13, 27/8/13, κα) ήταν ότι ο Συνεργατισμός χρειαζόταν κρατική στήριξη για να ανακεφαλαιοποιηθεί και να επιβιώσει, στόχος που θα έπρεπε να επιδιωχθεί υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:

  • Να διασφαλιστεί ένα ρεαλιστικό, εφικτό πλάνο επανάκτησης των μετοχών που θα περιέλθουν στο κράτος, και
  • Να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας κάτω από κρατικό έλεγχο, ο κοινωνικός ρόλος του συνεργατισμού

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα κινήθηκε μέσα στα πιο πάνω πλαίσια, κάνοντας έντονες προσπάθειες στη Βουλή για να βελτιωθούν τα κυβερνητικοτροϊκανά νομοσχέδια. Το επίμαχο νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρεται ο Αναπληρωτής, καταψηφίστηκε αρχικά από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, για να επανέλθει και να υπερψηφιστεί μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων που κατέληξαν σε συγκεκριμένες βελτιώσεις του.  Είναι απορίας άξιον γιατί τώρα ο Αναπληρωτής επιλέγει να ασκεί δημόσια κριτική στην ΚΟ του κόμματος του, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο ΔΗΣΥ ενάντια στα κόμματα της αντιπολίτευσης («φιάσκο που δεν περιποιεί τιμή στην Βουλή» κλπ)

 

  1. Η Πρόταση Νόμου για δυνατότητα προσφυγής των δανειοληπτών στην ΚΤ σε σχέση με τις εκποιήσεις

Σε σχέση με τις εκποιήσεις, οι αποφάσεις τω συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ ήταν:

  • 1ον: Να καταψηφίσουμε το βασικό νόμο για τις εκποιήσεις αν δεν περνούσε η τροποποίηση μας που να τον συνέδεε με την αφερεγγυότητα.
  • 2ον: Να εισηγηθούμε 3 Προτάσεις Νόμου που να βελτιώνουν το βασικό νόμο σε περίπτωση που τα υπόλοιπα κόμματα τον ψήφιζαν (όπως και έγινε τελικά).

Αυτά ακριβώς έκανε η ΚΟ της ΕΔΕΚ. Η ενέργεια της ΚΟ για την οποία υπήρξε η ακατανόητη δημόσια διαφωνία του Αναπληρωτή, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στην εικόνα του κινήματος, ήταν η τήρηση αποχής στην αναπομπή μιας από τις 3 προτάσεις νόμου. Οι λόγοι για τη θέση αυτή επεξηγήθηκαν σε συνεδρία του ΠΓ στις 26/9/14, τόσο από τον Πρόεδρο του κινήματος όσο και από Βουλευτές, λόγοι που είχαν να κάνουν με την τήρηση της θεσμικής τάξης και με την ανάγκη προστασίας του Συνεργατισμού από τυχόν αναστολή των κεφαλαιακών αποθεμάτων του 1½ δις του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΕΚ μέσα στις σκληρές για τον τόπο μνημονιακές συνθήκες, χρειάστηκε πολλές φορές να κινηθεί μεταξύ, από τη μια, της αλαζονικής κυβερνητικής στάσης και από την άλλη, της άκριτης άρνησης σε όλα τα νομοσχέδια. Ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα οφείλει να υπηρετεί πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου. Αυτό προσπάθησε πάντα να κάνει η ΚΟ της  ΕΔΕΚ δίνοντας πολλές μάχες στη Βουλή. Σε αυτές τις μάχες αναμέναμε τουλάχιστον ότι θα είχαμε τη συμπαράσταση όλων των ανώτατων αξιωματούχων του κινήματος. Δυστυχώς από τον Αναπληρωτή αντί συμπαράστασης είχαμε υπόσκαψη.

 ΕΔΕΚ191

Leave a Reply

Επιλογές