Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών. Δηλώση Ν. Νικολαΐδη

Οι πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, απέδειξαν για ακόμα μια φορά, τη λανθασμένη και χωρίς στρατηγική, διαχείριση του εθνικού μας αερομεταφορέα από την Κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που οδηγούσαν σε συνεχιζόμενες ζημιές στην εταιρία, ύψωσε τα χέρια και επέλεξε απλά και μόνο να ξεπουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό και το βασικό στόχο που η ίδια έθεσε για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Επειδή τα περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, η ΕΔΕΚ καταθέτει τις πιο κάτω συγκεκριμένες 3 προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης τν Κυπριακών Αερογραμμών:

Πρώτον: Να προσδιοριστεί ο στόχος και η στρατηγική . Κυβέρνηση και ΔΣ της εταιρείας θα πρέπει να εγκαταλείψουν την παρούσα αδιέξοδη και ίσως παράνομη διαδικασία  και άμεσα να διακηρύξουν επίσημα και δημόσια ότι στόχος είναι η διάσωση των ΚΑ. Αυτό θα επαναπροσδώσει στην εταιρία τη χαμένη αξιοπιστία της, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση της.

Δεύτερον: Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα μειώσουν τα κόστη της εταιρείας και παράλληλα θα αυξήσουν τα έσοδα , έτσι που σταδιακά να μειωθούν οι ζημιές σημαντικά. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ουσιαστικές διοικητικές οργανωτικές και λειτουργικές τομές στην εταιρία, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα με τρόπο σοβαρό και επαγγελματικό.

Τρίτον:  Άμεσα η Κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή της απόφασης για τις κρατικές χορηγίες για τουλάχιστο έξι μήνες, έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία για πραγματική εξυγίανση της εταιρείας, και να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της ΕΕ. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο, έχοντας ως βασικά επιχειρήματα τις προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρίας αλλά και τις γενικότερες ιδιάζουσες συνθήκες της κυπριακής οικονομίας.

Αν γίνουν οι πιο πάνω ενέργειες οι ΚΑ θα μπορούσαν να βρεθούν στο δρόμο της ανάκαμψης και τότε θα ήταν και η καταλληλότερη στιγμή για να αναζητηθούν σοβαροί στρατηγικοί επενδυτές. Να αναζητηθεί κατά προτίμηση μια αεροπορική εταιρεία διεθνούς κύρους και εμβέλειας, η οποία να ενσωματώσει τις ΚΑ στις δραστηριότητες της ( όχι μόνο τις πτητικές) και να λειτουργήσει ως ένας πραγματικός στρατηγικός εταίρος και όχι ως ένας ευκαιριακός αγοραστής.

Οι ΚΑ πρέπει να σωθούν και μπορούν να επιβιώσουν γιατί οι προοπτικές του τομέα αερομεταφορών στην Κύπρο είναι υπαρκτές. Αυτές οι προοπτικές στηρίζονται και ενισχύονται από τη στρατηγική  θέση της Κύπρου , την αναμενόμενη αύξηση στον τουρισμό, τη δημιουργία καζίνο, και τη δραστηριοποίηση του ενεργειακού τομέα.

 320_photo1

Leave a Reply

Επιλογές