Ν.Νικολαΐδη: Σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλούν οι δηλώσεις της Κεντρικής για τα επιτόκια

Οι αντιφατικές δηλώσεις των υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας  για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων μόνο ζημιά προκαλούν. Οι χθεσινές τοποθετήσεις της κ Γιωρκάτζη στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής και οι σημερινές δηλώσεις  του επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκου Δημητρίου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ δημιουργούν σύγχυση και επιτείνουν το φαύλο κύκλο αβεβαιότητας την ώρα που οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένουν σαφείς και τολμηρές κινήσεις από τις αρμόδιες Αρχές για αναθέρμανση της οικονομίας μας.

Παρά το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και τα καταθετικά επιτόκια έχουν μειωθεί παρατηρείται μια παντελώς απαράδεκτη καθυστέρηση στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, η οποία επιβαρύνει με δυσβάσταχτο βάρος τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στις σημερινές συνθήκες είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ενόσω η Κύπρος έχει σχεδόν διπλάσια επιτόκια από αυτά της Ευρωζώνης. Το ακριβό κόστος χρήματος αποτελεί ένα από τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Το ΚΣ ΕΔΕΚ καλεί την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα οδηγούν στην ουσιαστική και άμεση μείωση των επιτοκίων. Ας επιδείξουν επιτέλους τον ελάχιστο σεβασμό στους πολίτες πάνω στις αιματηρές θυσίες των οποίων στηρίχθηκε το τραπεζικό σύστημα.

 

Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2015

Γραφείο Τύπου725_resize_1365424303

Leave a Reply

Επιλογές