Να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Δήλωση Νίκου Νικολαΐδη.

Όλοι οι Κύπριοι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι τεράστιες ζημιές από την αγορά των ελληνικών ομολόγων και η συγκέντρωση του κινδύνου σε μια χώρα, ήταν μια από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή. Και είναι πολύ καλά γνωστό ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν μόνο διοικητικές ευθύνες και υπάρχουν και σαφείς πολιτικές ευθύνες της προηγούμενη κυβέρνηση που απέτυχε να προστατεύσει τις κυπριακές τράπεζες και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία από το κούρεμα του ελληνικού χρέους στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ.

Οι πολίτες βέβαια αναμένουν, πέραν από τα διοικητικά πρόστιμα και την κατανομή των πολιτικών ευθυνών, να οδηγηθούν επιτέλους οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής ενώπιον της Δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν.

  • Να λογοδοτήσουν για την παραχώρηση δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, χωρίς να αξιολογείται η δυνατότητα αποπληρωμής.
  • Να λογοδοτήσουν για τα χαριστικά επιτόκια που σε συνδυασμό με την αλόγιστη παραχώρηση δανείων οδήγησε στις τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και υπερδιόγκωσε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Να λογοδοτήσουν για για την πώληση των παραρτημάτων την κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με την πολιτική παρέμβαση της Κυβέρνησης.
  • Να λογοδοτήσουν για το ξεπούλημα των παραρτημάτων σε τιμές Pimco επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που τα αγόρασε.
  • Να λογοδοτήσουν και για τις διαγραφές δανείων και για τις περίεργες διαδρομές χρημάτων.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στηρίζει τη Γενική Εισαγγελία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και αναμένουμε να διωχθούν ποινικά όσοι ενέχονται στη μεγάλη καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και στη διάλυση του κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας. dikaiosyni

 

Leave a Reply

Επιλογές