Η τριμερής συνάντηση κορυφής στο Κάιρο και οι εξελίξεις στο Φυσικό Αέριο. Δηλώσεις Ν.Νικολαΐδη

Οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν καταστήσει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης οριστικοποίησης των βασικών παραμέτρων που αφορούν το κυπριακό ΦΑ.

 

  1. Το κρισιμότερο ζήτημα είναι η εγκατάσταση τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο. Η κυβέρνηση πρέπει οριστικά και τελεσίδικα να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι το θέμα αυτό αποτελεί πρώτιστο στρατηγικό στόχο για την Κύπρο, γιατί είναι βασική προϋπόθεση για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στην πολιτική σταθερότητα της περιοχή. Η βιωσιμότητα του τερματικού είναι απόλυτα εξασφαλισμένη από τα συνολικά υπάρχοντα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και μπορεί να ενισχυθεί και από κοιτάσματα γειτονικών χωρών.

 

  1. Η λύση του αγωγού μέσω Τουρκίας δεν είναι επιλογή και δεν συζητείται σε καμιά περίπτωση.  Ούτε η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ευνοείται από ένα αγωγό που θα είναι ευάλωτος από το διαχρονικά ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία, αλλά ούτε και η Κύπρος μπορεί να γίνει όμηρος μιας Τουρκίας η οποία θα ελέγχει τη διέλευση του κυπριακού ΦΑ.

 

  1. Η διοχέτευση κυπριακού ΦΑ μέσω αγωγών σε γειτονικές χώρες, είναι μια προοπτική η οποία μπορεί να συμβάλει στην γρηγορότερη εμπορική αξιοποίηση του, κάτι που είναι εξαιρετικά αναγκαίο για την Κύπρο σήμερα. Σε καμιά όμως περίπτωση τέτοιες εξελίξεις δεν πρέπει να ακυρώνουν ή να καθυστερούν το στρατηγικό στόχο του τερματικού υγροποίησης.

 

  1. Πέρα από τις συμφωνίες σε τεχνοοικονομικό επίπεδο, για να «κλειδώσουν» οι πιο πάνω στόχοι χρειάζεται να προωθηθούν και οι απαραίτητες συμφωνίες σε διεθνές, ευρωπαϊκό και διακρατικό επίπεδο. Είναι για αυτό το λόγο που η εν εξελίξει τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Αιγύπτου, αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη.  Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τη συναντίληψη μεταξύ των τριών χωρών η οποία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην ενεργειακή και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά κυρίως στην σταθερότητα και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.cyprusdrill-180-1_84545_53l002_b

Leave a Reply

Επιλογές