Η πρόταση της ΕΔΕΚ για τον 13ο μισθό – Ανακοίνωση Βουλευτή Νίκου Νικολαΐδη

Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη λύπη και την απογοήτευση της από τη χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε για συνεισφορά από το 13ο μισθό για τις ευάλωτες ομάδες. Δυστυχώς η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο την πρόταση της ΕΔΕΚ. Ως αποτέλεσμα χάθηκε μια ευκαιρία για μια μικρή αλλά ουσιαστική χειρονομία αλληλεγγύης προς συνανθρώπους μας που έχουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα.
Τις τελευταίες μέρες, σε μια ακατανόητη και άμετρη αντίδραση ενάντια στην πρόταση μας, λέχθηκαν πολλά παραπλανητικά και ανακριβή, μερικά από τα οποία επαναλήφθηκαν και χθες στη Βουλή. Επειδή δεν μας δόθηκε η ευκαιρία στη Βουλή, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τις πιο κάτω διευκρινήσεις :
Η πρόταση μας είναι απόλυτα νόμιμη και συνταγματική. Πρόκειται για μια τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας. Το Δεκέμβριο του 2011 η Βουλή ψήφισε δύο νομοσχέδια με τα οποία εφαρμοζόταν η έκτακτη κλιμακωτή αποκοπή από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η πρόταση μας συνίσταται απλά και μόνο στην αύξηση των συντελεστών συνεισφοράς για το 13ο μισθό, ώστε να εξασφαλιστούν τα ποσά για τις ευπαθείς ομάδες.
Η πρόταση μας είναι πρακτικά και άμεσα υλοποιήσιμη. Ήδη από 1/1/2012 και κάθε μήνα, τόσο οι εργοδοτούμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι εταιρείες και οι αυτοεργοδοτούμενοι καταβάλουν αυτή την έκτακτη εισφορά στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Άρα υπάρχει ο μηχανισμός τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Η πρόταση μας δεν επιβαρύνει τους χαμηλόμισθους. Συνεισφορές θα αποκόπτονται μόνο από μισθούς πέραν των 2,500 ευρώ και μάλιστα κλιμακωτά: 2½ % από 2,500 – 3,500, 3 % από 3,500 – 4,500 και 3½ % για μισθούς πάνω από 4,500 ευρώ.
Η πρόταση μας θα συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του ΤΕΠ, το ποσό που εισπράττεται τους τελευταίους 10 μήνες από την έκτακτη εισφορά είναι κατά μέσο όρο 2,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα. Το ίδιο ποσό συνεπώς θα απέφερε και η πρόταση της ΕΔΕΚ.
Η πρόταση μας δεν έχει καμία σχέση με το νόμο περί κοινωνικών ασφαλίσεων και μας προκαλεί έκπληξη η σύγχυση που δημιουργήθηκε σε συγκεκριμένους βουλευτές.
Τα πιο πάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα επιχειρήματα που προέταξαν οι διαφωνούντες ήταν λανθασμένα και αβάσιμα. Οι δε χαρακτηρισμοί που ειπώθηκαν από κάποιους Βουλευτές και κάποιους συνδικαλιστές είναι εντελώς ανάξιοι σχολιασμού.
Ανεξάρτητα από την πιο πάνω εξέλιξη, η ΕΔΕΚ θα στηρίξει έμπρακτα και με κάθε ειλικρίνεια την πρόταση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης, όπως αποφασίστηκε χτες στη Βουλή. Θα την στηρίξουμε γιατί είναι πεποίθηση μας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όρια, αναστολές ή μικροϋπολογισμοί όταν πρόκειται για την προσπάθεια να στηριχτούν συνάνθρωποι μας που υποφέρουν από τη φτώχεια.

Leave a Reply

Επιλογές