Η Κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την Τρόικα για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Δήλωση Ν. Νικολαΐδη για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις οδήγησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην οικονομική και κοινωνική αναστάτωση από αυτές. Δυστυχώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης και η απουσία διαλόγου έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον τόπο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον κυπριακό λαό.

Είναι ανεπίτρεπτο η Κυβέρνηση να διαχειρίζεται αυτά τα κεφαλαιώδους σημασίας για τον τόπο θέματα χωρίς τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο, διαβούλευση και συναίνεση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνομιλεί μόνο με την Τρόικα και να μην συνομιλεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, πέρα από τις απαράδεκτες πρόνοιες του, ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο βήμα στην υλοποίηση της απόφασης Κυβέρνησης και Τρόικας για ιδιωτικοποίηση των 3 ημικρατικών οργανισμών. Η απόφαση αυτή προνοεί την άμεση ιδιωτικοποίηση της ΣΥΤΑ, την τμηματική ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Αρχής Λιμένων. Η Κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα στην πολιτική απόφαση να παραδώσει τον έλεγχο των ζωτικών αυτών οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που αποδεικνύεται από την επιμονή της κυβέρνησης να προωθήσει την ισοπεδωτική ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις, θέσεις, εισηγήσεις και απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των πολιτικών κομμάτων είναι το εξής:

Η κυβέρνηση αξιοποιεί ως «χρυσή ευκαιρία» τις θέσεις της Τρόικας για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο.

Δεν υπάρχει καμιά άλλη εξήγηση στη συμπεριφορά περιφρόνησης που επέδειξε προς τις επανειλημμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με απόλυτη τεκμηρίωση για εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των Ημικρατικών Οργανισμών μέσω μερικής μετοχοποίησης διατηρουμένου του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου στην ιδιοκτησία του κράτους.

Δίνουμε σήμερα ξανά στη δημοσιότητα την ολοκληρωμένη μας πρόταση για εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση των τριών Ημικρατικών Οργανισμών που ετοίμασε η Θεματική Οικονομίας της ΕΔΕΚ.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
14/2/2014securedownload

Leave a Reply

Επιλογές