Η θέση της ΕΔΕΚ για τις αναπομπές των δύο νόμων για τις εκποιήσεις

Για ακόμα μια φορά η Βουλή βρέθηκε χτες προ εκβιαστικών διλημμάτων εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών από την κυβέρνηση για το θέμα των εκποιήσεων. Λανθασμένων χειρισμών που έχουν να κάμουν με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και αδυναμίας αντιμετώπισης της τρόικας με τρόπο σθεναρό και διεκδικητικό.

 

Η στάση της ΕΔΕΚ αναφορικά με τις 2 αναπομπές, ήταν, όπως κάθε φορά, στάση ευθύνης και αρχών.

Οι λόγοι για τις αναπομπές που επικαλείτο ο ΠτΔ  δεν ήταν ικανοποιητικοί για να ανατρέψουν την αναγκαιότητα των νόμων αυτών. Συνεπώς για την ΕΔΕΚ οι αναπομπές του Προέδρου δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Είχαμε μπροστά μας δύο επιλογές: Να απορρίψουμε τις αναπομπές χωρίς καμιά συζήτηση, και ό, τι ήθελε προκύψει. Ή να απορρίψουμε τις αναπομπές και ταυτόχρονα να καταβάλουμε μια προσπάθεια αποτροπής ή ελαχιστοποίησης των πιθανών παρενεργειών από αυτή την απόρριψη. Επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή, έχοντας πάντα κατά νου τι συμφέρει στον τόπο και στο λαό μας.

Καταψηφίσαμε την αναπομπή του νόμου που αφορούσε την εξουσία της ΚΤ να παρεμβαίνει για να αποτρέπονται μαζικές εκποιήσεις. Και ταυτόχρονα ψηφίσαμε τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και την ουσία του νόμου, αλλά ενισχύουν την επιχειρηματολογία μας προς την τρόικα.

Για το δεύτερο νόμο που αφορούσε την εξουσία της ΚΤ να αναστέλλει εκποιήσεις επιλέξαμε την αποχή, λαμβάνοντας  υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:

  • Από τη στιγμή που ως κράτος-μέλος της ΕΕ είναι υποχρέωση μας, που προκύπτει από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, να ζητείται γνωμάτευση από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα όταν συζητείται νομοθεσία που αφορά εθνική κεντρική τράπεζα, ήταν άνευ νοήματος να τοποθετηθούμε είτε υπέρ είτε κατά από τη στιγμή που ήταν αναγκαία η γνωμοδότηση της ΕΚΤ.
  • Με την αποχή θέλαμε να δώσουμε το απαραίτητο περιθώριο χειρισμών στην κυβέρνηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν έχει την πολυτέλεια η πατρίδα μας να διακινδυνεύσει να ανατραπεί το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο βρίσκεται ουσιαστικά σε αναστολή, την ίδια μάλιστα στιγμή που αρχίζει στις αρχές του Οκτώβρη η τελική διαπραγμάτευση για τις παραδοχές των τεστ αντοχής των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα ζητήματα που μπορούν να πλήξουν για δεύτερη και ίσως οριστική φορά την πορεία σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, κάτι που θα πλήρωναν ακόμα μια φορά οι απλοί πολίτες.

Αυτή ήταν η θέση της ΕΔΕΚ, θέση συνέπειας και αρχών. Ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος. Για μας πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες.

Η θέση μας για τους δυο νόμους είναι απόλυτα συνεπής και με την πρόταση μας για συλλογική διαβούλευση και εθνική συνεννόηση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα επί των όρων του μνημονίου, αλλά και τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για διεκδικητική διαπραγμάτευση, με πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Αν η Κυβέρνηση αναλάβει έμπρακτα αυτή την ευθύνη, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ώστε να επιτευχθεί η διασφάλιση συνθηκών συνεννόησης της πολιτικής ηγεσίας για την τελική διαπραγμάτευση με την Τρόικα.725_resize_1365424303

Leave a Reply

Επιλογές