Επιστολή Νίκου Νικολαΐδη προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα των εκποιήσεων

Λευκωσία, 4 Αυγούστου 2014

 

Προς: κ. Χάρη Γεωργιάδη,

Υπουργό Οικονομικών

Από: κ. Νίκο Νικολαΐδη

Μέλος της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών

 

ΘΕΜΑΝομοσχέδιο για τις εκποιήσεις (Νόμος που τροποποιεί τον περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμο)

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το ΚΣ ΕΔΕΚ κατανοεί το τεράστιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και τις στρεβλώσεις στις υφιστάμενες διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων. Ασφαλώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και μια μονοδιάστατη αντιμετώπιση του μέσα από ένα νομοσχέδιο που θα οδηγούσε σε μαζικές και αδιάκριτες εκποιήσεις θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο στο χρηματοπιστωτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το εγκριθέν από το ΥΣ Νομοσχέδιο,παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα και κενά που πρέπει να τροποποιηθούν. Τα κυριότερα αφορούν τους πιο κάτω τρεις άξονες:

 

1.  Θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν θα προκύψουν μαζικές εκποιήσεις περιουσιών. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να γίνει σωστός διαχωρισμός των δανείων ώστε από τη μια να υπάρξει πίεση σε αυτούς που μπορούν να αποπληρώσουν (πιθανώς μέσω του ενίσχυσης του πλαισίου διαχείρισης) και από την άλλη να προστατευθούν αυτοί που αποδεδειγμένα έχουν επηρεαστεί από την κρίση και βρίσκονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

2.   Θα πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει απότομη κατάρρευση της τιμής των ακινήτων, κάτι που θα οδηγούσε σε ένα επικίνδυνο νέο φαύλο κύκλο ύφεσης.

3.  Θα πρέπει να υπάρξει εκ των προτέρων νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και πριν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας περί εκποιήσεων

 

Θα το θεωρούσαμε θετική εξέλιξη αν η Κυβέρνηση προχωρούσε σε τροποποιήσεις του Νομοσχεδίου που να διασφάλιζαν τις πιο πάνω κύριες παραμέτρους. Το ΚΣ ΕΔΕΚ έχει ήδη αρχίσει την επεξεργασία τροπολογιών προς τις κατευθύνσεις αυτές. Για να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα τεκμηριωμένοι, όπως επιβάλλει η κρισιμότητα των θεμάτων αυτών, θα σας παρακαλούσαμε να μας εφοδιάσετε το συντομότερο δυνατόν με τις πιο κάτω πληροφορίες, πάνω στις οποίες προφανώς έχετε στηρίξει το κυβερνητικό Νομοσχέδιο:

 

1. Ποσό δανείων που αφορούν κύρια κατοικία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάλυση ανά ποσό, π.χ. δάνεια που είναι πέραν των €300.000 κλπ.

2. Ανάλυση των δανείων που θεωρούνται μη βιώσιμα και ποσά επισφαλειών που έχουν ήδη καταγράψει οι τράπεζες ή πρόκειται να υπολογιστούν μέσα από την αξιολόγηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

3. Ανάλυση των αναδιαρθρώσεων που έγιναν μέχρι σήμερα ανά κατηγορία δανείου.

4. Εκτενής επεξήγηση για τις ενέργειες των τραπεζών για είσπραξη των οφειλών τους από μεγάλους δανειολήπτες και ακριβή στοιχεία πως χρησιμοποίησαν τα εργαλεία που τους παρέχει η υπάρχουσα νομοθεσία και η ιδιωτική σύμβαση με τους δανειολήπτες.

5. Αναλυτική κατάσταση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τα  ποσά που εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πως έγινε η διαχείριση των ενυπόθηκων ακινήτων μεγαλοοφειλετών.

6. Σαφείς εξηγήσεις από πλευράς ΥΠΟΙΚ, Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικα, με αναλυτικούς αριθμούς, για τους λόγους που ενώ δίνονταν βεβαιώσεις ότι οι τράπεζες ήταν επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες τώρα απαιτούνται νέα κεφάλαια.

7. Αναλυτική κατάσταση της αξίας των υποθηκών ανά κατηγορία

8. Αναλυτική επεξήγηση για τις ενέργειες των τραπεζών για τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις

9.  Ανάλυση ευαισθησίας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε περίπτωση που η αξία των ακινήτων μειωθεί στο 80% ή 50%.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεννόηση.

 

Με τιμή,

 

Νίκος Νικολαΐδης

Μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

και βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚnn ekpioiseis

1 Response to “Επιστολή Νίκου Νικολαΐδη προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα των εκποιήσεων”

  1. Gia arxi as dimefsoun tis periousies prwin dimarxwn.O fwtis katigireite oti ype3erese ta lefta tou Ika kai o Akis ta lefta tou daneiou. as ginei kapote i arxi na deis gia pote kovete i ore3i kai stous yp..sipoyool.

Leave a Reply

Επιλογές