Δήλωση του Νίκου Νικολαΐδη για το νέο Νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, αντί η Κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τρόικας και να διεκδικήσει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα θέματα των ημικρατικών οργανισμών, επανήλθε με ένα νέο Νομοσχέδιο πανομοιότυπο στην ουσία και στη φιλοσοφία με το προηγούμενο. H Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε και δεν σεβάστηκε την απόφαση της Βουλής, συνεχίζοντας την ίδια ταχτική: απαξιωτική στάση απέναντι στα κόμματα στο εσωτερικό και πλήρης υποταγή στην Τρόικα στο εξωτερικό.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στέκεται με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη θέση αρχών που τήρησε όλο αυτό το διάστημα για τα θέματα των ημικρατικών. Τη στάση μας για το νέο Νομοσχέδιο  καθορίζουν αυτές οι αρχές, και η ευθύνη μας απέναντι στο λαό, και όχι οι όποιες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Ένα νομοσχέδιο για τους ημικρατικούς θα πρέπει να διασφαλίζει τα εξής κορυφαία ζητήματα:

  1. Να προωθεί ριζικές αλλαγές στους ημικρατικούς οργανισμούς, εκεί όπου είναι εφαρμόσιμη να προωθείται μετοχοποίηση τους, αλλά η πλειοψηφική ιδιοκτησία και ο έλεγχος των σημαντικών οργανισμών να παραμένει στο δημόσιο.
  2. Να καθορίζει και να εξαιρεί εκ των προτέρων από οποιαδήποτε προοπτική αποκρατικοποίησης τις υπηρεσίες και τις υποδομές των ημικρατικών οργανισμών που είναι κρίσιμες για την Εθνική Φρουρά και την εθνική μας ασφάλεια.
  3. Να διασφαλίζει το ρόλο της Βουλής στη λήψη των αποφάσεων, να κάνει σεβαστές τις συνταγματικές πρόνοιες για τους ημικρατικούς και να διασφαλίζει τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το δεύτερο κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως και το πρώτο, δεν διασφαλίζει τα πιο πάνω σημαντικά ζητήματα. Αντίθετα η φιλοσοφία του και η στόχευση του είναι η πλήρης και αδιάκριτη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί την Τρόικα και τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης, δεν εξυπηρετεί όμως τον τόπο μας και το λαό μας.ochi-stin-idiotikopoiisi-imikratikon-organismon-leei-i-edek

Leave a Reply

Επιλογές