Δήλωση Νίκου Νικολαΐδη: Η κυβέρνηση δεν προστάτευσε ούτε την πρώτη κατοικία ούτε τους δανειζόμενους

Με έκπληξη ο κυπριακός λαός άκουσε από τα πιο επίσημα χείλη ότι οι πρώτες κατοικίες στην Κύπρο δεν κινδυνεύουν από εκποίηση λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για ακόμα μια φορά ο κυπριακός λαός διαπιστώνει με απογοήτευση τη διάσταση λόγων και έργων από αυτή την κυβέρνηση.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση άφησε εντελώς εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους πολίτες σε ότι αφορά την εκποίηση των περιουσιών τους, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας τους, αλλά και σε ότι αφορά τα ψηλά επιτόκια και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών.

 

Ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν ήδη δύο προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ για προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάργηση των τραπεζικών υπερχρεώσεων, η Κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα την απαγόρευση της συζήτησης τέτοιων προτάσεων.

 

Συγκεκριμένα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, συμφωνήθηκαν μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας οι εξής δύο πρόνοιες:

 

Παράγραφος 1.5: Μέχρι το τέλος του 2014 θα υλοποιηθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για εκποίηση μόνιμων κατοικιών σε 2,5 χρόνια και άλλων υποθηκών σε 1,5 χρόνο. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μην εισαγάγει επιπρόσθετα εμπόδια στην εκποίηση περιουσιών.

Παράγραφος 1.18 : Οι Κυπριακές αρχές δεσμεύονται ότι δε θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που να περιορίζει τα δανειστικά επιτόκια

 

Οι πολίτες δεν προστατεύονται με λόγια, αλλά με έργα. Η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε από το 2012 συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας από εκποίηση λόγω μη εξυπηρετούμενου δανείου, αλλά και για τερματισμό των υπερχρεώσεων και των απαράδεκτων επιτοκίων που επιβάλλουν οι Τράπεζες. Εμείς θα επιμένουμε μέχρι τέλους στη λήψη πρακτικών μέτρων για προστασία των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση για την οποία άλλοι ευθύνονται. Η πρόκληση είναι μπροστά στη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει αυτές τις νομοθεσίες.Real estate

 

3 Responses to “Δήλωση Νίκου Νικολαΐδη: Η κυβέρνηση δεν προστάτευσε ούτε την πρώτη κατοικία ούτε τους δανειζόμενους”

 1. IRINI kalotychou says:

  καλα Κε Νικολαιδη, ΕΣΕΙΣ , ΣΑΝ ΒΟΥΛΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ -δηθεν-ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ??? ΤΕΛΙΚΑ Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ? τουλαχστον εμενα ετσι με αφηνετε να καταλαβω…..

 2. Ελεύθερος Πολίτης says:

  Κύριε ΝικολαΊδη,

  Εδώ οι Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου που προσπαθούμε να σώσουμε και ζητά να την εμπιστευτούμε, κάνει πράγματα και θαύματα. Για παράδειγμα, αρνείται να εξαλείψη τις εξασφαλίσεις (υποθήκες σπιτιών, ασφάλειες ζωής, κλπ) από δάνεια τα οποία έχουν εξωφληθεί πλήρως !!

  Για να πίσει τον δανειολύπτη να αξωφλήσει το δάνειο του, υπόσχεται ότι το αργότερο εντός επτά ημερών (!!) θα αξαλειφθούν οι εξασφαλίσεις (υποθήκες σπιτιών, ασφάλειες ζωής, κλπ). Όταν αποπληρώσης το δάνειο, ούτε καν βγαίνουν στο τηλέφωνο και αν σου απαντήσουν καμιά φορά, οι δικαιολογίες είναι θα το κάνουμε σύντομα, φόρτος εργασίας, έλειψη προσωπικού και διάφορα άλλα τέτοια παραμύθια.

  Έλεος, αυτά δεν γίνονται ούτε μεταξύ κατεργαρέων όχι από μία Τράπεζα που “απαιτά” την εμπιστοσύνη του κοινού !

  Είμαισ την διάθεση σας για οποιεσδήποετ επιρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία.

 3. Αγαπητή Ειρήνη δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο από το να επαναλάβω τις τελευταίες γραμμές της δήλωσης. “Η ΕΔΕΚ κατέθεσε από το 2012 συγκεκριμένες προτάσεις νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας από εκποίηση λόγω μη εξυπηρετούμενου δανείου, αλλά και για τερματισμό των υπερχρεώσεων και των απαράδεκτων επιτοκίων που επιβάλλουν οι Τράπεζες. Εμείς θα επιμένουμε μέχρι τέλους στη λήψη πρακτικών μέτρων για προστασία των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση για την οποία άλλοι ευθύνονται. Η πρόκληση είναι μπροστά στη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει αυτές τις νομοθεσίες”. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να στηρίξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν να προστατέψουν τους πολίτες.

Leave a Reply

Επιλογές