Δήλωση Νίκου Νικολαΐδη για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας

Ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ότι το ΥΣ ενέκρινε Νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματο-οικονομικής φύσεως με στόχο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου ώστε να περιλαμβάνει τη διαχείριση διαδικασιών διαμεσολάβησης για αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων φυσικών και νομικών προσώπων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

 

Αν αυτό είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, τότε ότι το μόνο που μπορεί να λεχθεί, εκτός από την έλλειψη σοβαρότητας, είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση παραπλάνησης του κόσμου.

 

Όταν, για τη βασική και αυτονόητη αρμοδιότητα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, που είναι ο διαιτητικός του ρόλος στις αναδιαρθρώσεις δανείων, όλων των δανείων και όλων των ειδών των δανείων, ανακοινώνεται ότι θα περιλαμβάνει και οικιστικά δάνεια, που ούτως ή άλλως τα περιλαμβάνει, και αυτό θεωρείται ότι είναι προστασία της πρώτης κατοικίας, τότε μόνο ως παραπλάνηση μπορεί να χαρακτηριστεί, και αυτός είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με επιστολή του στις 9 Απριλίου, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον πληροφόρησε ότι σε τρεις εβδομάδες θα ανακοίνωνε λεπτομέρειες ενός σχεδίου «ενοικίου αντί υποθήκης», που θα έλυνε το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αντί όμως νομοσχεδίου για «ενοίκιο αντί υποθήκης», ανακοινώθηκε νομοσχέδιο που εξαγγέλλει ότι το θέμα της πρώτης κατοικίας εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Χρηματοιοικονομικού Επιτρόπου!

 

Δεν είναι ασφαλώς με αυτό τον τρόπο που προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τον κίνδυνο εκποίησης. Φυσικά δεν αναμέναμε, ούτε αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ένα σοβαρό και υπεύθυνο νομοσχέδιο για ένα θέμα που μασά τα λόγια της και πέφτει από αντίφαση σε αντίφαση. Από τη μια υπόσχεται προς τους πολίτες προστασία της κύριας κατοικίας, και από την άλλη συμφωνεί με την Τρόικα για το αντίθετο. Από τη μια δεσμεύεται ότι θα φέρει νομοθεσία στη Βουλή και από την άλλη γίνονται δηλώσεις ότι η κύρια κατοικία στην Κύπρο είναι ήδη προστατευμένη και δεν χρειάζεται νομοθεσία. Από τη μια η Κυβέρνηση απορρίπτει τη δική μας πρόταση με το δικαιολογητικό ότι απαγορεύεται από το Μνημόνιο και από την άλλη ισχυρίζεται ότι θα υποβάλει κυβερνητικό νομοσχέδιο που επίσης «απαγορεύεται» από το Μνημόνιο.

 

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση και δεν θέλει να προχωρήσει σε μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Απλά σκοτώνεται ο χρόνος, μέχρι να αρχίσουν να εκποιούνται κατοικίες, οπότε και θα είναι πολύ αργά.

 

Έτσι εξηγείται και η απαράδεκτη και αντιδεοντολογική παρεμπόδιση από το ΔΗΣΥ, ακόμα και της συζήτησης της πρότασης νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας, στην πρόσφατη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών.

 

Δεν θέλουμε να δώσουμε ερμηνείες γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να προστατεύσει την οικογενειακή εστία του απλού οικογενειάρχη. Αυτό πρέπει να μας το εξηγήσει η ίδια η κυβέρνηση. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα θέμα που για τον κόσμο έχει τεράστια σημασία και να τοποθετηθούν στη πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή. Μια πρόταση νόμου ισορροπημένη, η οποία προστατεύει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην πληγούν τα τραπεζικά και συνεργατικά ιδρύματα. Δικλείδες όπως η προστασία αποκλειστικά κύριας κατοικίας αξίας μέχρι 30,000 ευρώ (τιμές 1980) ή επαγγελματικής στέγης για μικρές μόνο επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα η προσφυγή στο δικαστήριο για αναστολή εκποίησης προϋποθέτει την εξάντληση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και διαμεσολάβησης εκ μέρους του δανειολήπτη, η δε απόφαση του δικαστηρίου θα μπορεί να έχει ισχύ  μέχρι 6 μήνες, οπότε και θα επανεξετάζεται η υπόθεση.

 

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί τις ανησυχίες και τους φόβους του κόσμου. Ανησυχίες και φόβους για κινδύνους υπαρκτούς.Real estate

Leave a Reply

Επιλογές