Δήλωση Νίκου Νικολαΐδη για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Χτες οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν την πώληση χρονοθυρίδας στο αεροδρόμιο Χήθροου για το ποσό των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι το ποσό αυτό απέχει κατά πολύ από το ποσό που ανέμενε το ΔΣ να εισπράξει από μια τέτοια πώληση, αναδεικνύεται ακόμα μια φορά ο αποσπασματικός τρόπος που αντιμετωπίζεται το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Οι ΚΑ τα τελευταία χρόνια διέγραψαν μια πορεία γεμάτη από λάθη, ανεπάρκειες και κυρίως αναποφασιστικότητα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και επίπεδο διεύθυνσης και διοίκησης, που οδήγησαν την εταιρία να καταγράψει ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παρά τις πολλαπλές μελέτες και σχέδια διάσωσης που έγιναν, σε πρακτικό επίπεδο δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αλλάξουν τα δεδομένα και να καταστεί η εταιρία βιώσιμη.

Η Βουλή αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός κυπριακού αερομεταφορέα, ενέκρινε τον Ιούνιο 2012, το τελευταίο σχέδιο διάσωσης που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και το οποίο προέβλεπε την κεφαλαιακή στήριξη  της εταιρίας υπό τις προϋποθέσεις ότι η εταιρία θα προχωρούσε σε συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Δύο σχεδόν χρόνια μετά, ούτε η μία προϋπόθεση ούτε η άλλη εφαρμόστηκαν. Αντίθετα, η εταιρία έχοντας άμεση ανάγκη από επιπρόσθετη ρευστότητα συνεχίζει να λαθροβιώνει με την εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων. Την ίδια στιγμή, η συντήρηση σημαντικών εκκρεμοτήτων, όπως το θέμα της πιθανής παράβασης των κανονισμών για της κρατικές ενισχύσεις και το θέμα του στρατηγικού επενδυτή, δίνουν την εικόνα μιας διαχείρισης που δεν φαίνεται να έχει κάποιο συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον της εταιρίας.

Η ΕΔΕΚ το έχει τονίσει επανειλημμένα: μόνο με δραστικές αποφάσεις μπορεί να αποφευχθεί η χρεωκοπία της εταιρίας και η θυματοποίηση εκατοντάδων εργαζομένων. Καλούμε την κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβή να προχωρήσει προς δύο κατευθύνσεις: εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης στην ολότητα του, και ανοικτές διαδικασίες προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή με όρους που θα καθιστούν εφικτή μια τέτοια εξέλιξη. Διαφορετικά δεν θα υπάρξουν οι οποιεσδήποτε πραγματικές προοπτικές διάσωσης της εταιρίας και αποφυγής της χρεωκοπίας. cyprus_airways

Leave a Reply

Επιλογές