Δήλωση Νίκου Νικολαΐδη, Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ για την επιστολή του ΠΤΔ για την πρώτη κατοικία

Θα θέλαμε να αναφερθούμε σε κάποια σημεία της χτεσινής επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής σε σχέση με την πρώτη κατοικία, με στόχο να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα, ώστε να γίνει δυνατόν να τεθεί το όλο θέμα πάνω σε μια επωφελή για τον τόπο βάση.

Στην επιστολή του ο ΠτΔ τονίζει ότι «Το θέμα της κύριας κατοικίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και ζήτημα μέγιστης ευαισθησίας για την Κυβέρνηση». Χαιρετίζουμε τη θέση αυτή, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι μέχρι σήμερα αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειες της κυβέρνησης αναιρούν στην πράξη τη θέση αυτή και δεν πείθουν τους πολίτες:

  • Πώς να πεισθούν οι πολίτες όταν την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση υπόσχεται στους πολίτες προστασία της κύριας κατοικίας, δεσμεύεται ρητά στην Τρόικα να μην παρεμποδίσει τις εκποιήσεις κατοικιών.
  • Πώς να πεισθούν οι πολίτες όταν από τη μια η Κυβέρνηση λέει ότι θα φέρει νομοθεσία για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και από την άλλη γίνονται δηλώσεις ότι η κύρια κατοικία στην Κύπρο είναι ήδη προστατευμένη και δεν χρειάζεται νομοθεσία.
  • Πώς να πεισθούν οι πολίτες όταν από τη μια η Κυβέρνηση λέει ότι θα υποβάλει κυβερνητικό νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή απορρίπτει την πρόταση της Βουλής με το δικαιολογητικό ότι απαγορεύονται από το Μνημόνιο νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία.

 

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος εκφράζει την άποψη ότι με την πρόταση νόμου της Βουλής «προκαλείται αχρείαστος πανικός» στους δανειολήπτες. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Όντως υπάρχει ένα κλίμα έντονης ανησυχίας μεταξύ των δανειοληπτών, το οποίο όμως δημιουργείται από την παρατεταμένη εκκρεμότητα κα τις ασάφειες που υπάρχουν τόσο για το θέμα των μη εξυπηρετουμένων δανείων γενικότερα όσο και για το θέμα της πρώτης κατοικίας. Αυτό το κλίμα επιβαρύνεται περισσότερο και από την πίεση που ασκούν κάποια πιστωτικά ιδρύματα ακόμα και μέσα από αγωγές στα δικαστήρια, πάνω στους δανειολήπτες. Αυτό το κλίμα δεν ευνοεί, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά στην αποπληρωμή δανείων. Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, θα λειτουργήσει ευνοϊκά στον τομέα αυτό. Όλοι θα έχουν κάθε λόγο για να κάνουν μια ειλικρινή προσπάθεια για διακανονισμό των δανείων. Τα μεν πιστωτικά ιδρύματα για να αποτρέψουν τους δανειζόμενους από του να προσφύγουν στα δικαστήρια, οι δε δανειζόμενοι για να μπορέσουν να αποδείξουν, σε περίπτωση που προσφύγουν στα δικαστήρια, ότι πραγματικά εξάντλησαν όλες τις εξωδικαστικές προσπάθειες τους.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος κάνει ακόμα μια φορά αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα με ένα σχέδιο «ενοικίου αντί υποθήκης», λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σε τρεις εβδομάδες. Αναμένομε με πραγματικό ενδιαφέρον να μας πει η κυβέρνηση με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αγοράζει τα προβληματικά δάνεια. Όπως επίσης και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσουν το ενοίκιο (αντί δόσης) οι νυν ιδιοκτήτες και μελλοντικοί ενοικιαστές των κατοικιών τους.

Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η έκκληση του Προέδρου για πλήρη συνεργασία με τη Βουλή ώστε να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα. Δυστυχώς όμως στη πράξη τις τελευταίες ημέρες, η αντιμετώπιση της πρότασης νόμου από τους διαφωνούντες κάθε άλλο παρά διάθεση για συνεργασία δεικνύει. Η πρόταση μας που κατατέθηκε πριν 18 μήνες και  όταν η Τρόικα είχε δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις της για εκποίηση των περιουσιών, αντιμετωπίσθηκε με κατηγορίες, αφορισμούς και ακατάσχετη κινδυνολογία.

Θέλουμε να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά. Οι επιπτώσεις της όποιας νομοθεσίας πρέπει να αξιολογούνται με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα. Πρέπει να ζυγίζονται τα υπέρ με τα κατά, τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική τους πτυχή, ώστε να καταλήγουμε στις σωστές για τον τόπο αποφάσεις. Στην προκείμενη περίπτωση δεν συνέβηκε αυτό, με κίνδυνο να εμποδιστεί μια εξέλιξη που στόχο έχει να παρεμποδίσει τη θυματοποίηση του απλού πολίτη, για ακόμα μια φορά στον τόπο μας. Real estateπρώτη

Leave a Reply

Επιλογές