Δήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Φυσικό Αέριο

 

Το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί θετική την εξέλιξη της χτεσινής δήλωσης εμπορευσιμότητας των κοιτασμάτων φ.α. της «Αφροδίτης» με την οποία ουσιαστικά ανοίγει η προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών αποτελεί για την Κύπρο την πιο σημαντική προοπτική  για έξοδο της πατρίδας από την οικονομική κρίση και απαλλαγή από τις σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις.

Θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να επισημάνουμε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα μια σειρά από θέματα που είναι ανοικτά, όπως η οριστικοποίηση των απαραίτητων διακρατικών και εμπορικών συμφωνιών, η προώθηση των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών, το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, η χρήση κυπριακού φ.α, για εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή κλπ. Οι σχεδιασμοί και η προώθηση όλων αυτών των ζητημάτων επιβάλλεται να γίνει μέσα στα συλλογικά πλαίσια ενός Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, η δημιουργία του οποίου, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις εκκρεμεί ακόμα.

Το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που αγγίζει, πέρα από τον καθαρά τεχνοοικονομικό τομέα, και όλα τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, με προεξάρχον το εθνικό μας θέμα, την αντιμετώπιση των τουρκικών επιβουλών και το θέμα των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι κάθε βήμα αναφορικά με τον τομέα των υδρογονανθράκων, χρειάζεται να γίνεται με την αναγκαία σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την Κυβέρνηση, και μέσα στα πλαίσια εθνικής ευθύνης από όλους.cyprusdrill-180-1_84545_53l002_b

Leave a Reply

Επιλογές