Δήλωση Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη για το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Το ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίζει τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων. Πέραν της πρακτικής του σημασίας, η σημερινή συμφωνία στέλλει και ισχυρά πολιτικά μηνύματα για τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αναφορικά με τη διαχείριση των φυσικών της πόρων.

Το θέμα της συνομολόγησης των απαραίτητων διακρατικών συμφωνιών είναι ύψιστης σημασίας για να κτιστεί το απαραίτητο νομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέρα όμως από της συμφωνίες αρχών, θα πρέπει να δρομολογηθούν και οι επί της ουσίας διακρατικές συμφωνίες, τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλες εμπλεκόμενες χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και προώθηση των θεμάτων των υποδομών και του ενεργειακού κέντρου μέσα από τις ανάλογες συμφωνίες με στρατηγικούς συνεργάτες, είτε αυτοί οι συνεργάτες θα είναι χώρες, είτε θα είναι εταιρίες.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά ότι ο παράγοντας χρόνος είναι εξαιρετικής σημασίας στα θέματα ενέργειας και θα πρέπει η Κυβέρνηση να δρομολογήσει με πολιτική βούληση αποφάσεις για όλα τα εκκρεμούντα θέματα. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να συμβάλουμε θετικά στη συλλογική διαχείριση του θέματος της γρήγορης και αποτελεσματικής αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου, στοιχείο καθοριστικό για τη γρηγορότερη δυνατή έξοδο μας από την οικονομική κρίση.

Leave a Reply

Επιλογές