Δήλωση Βουλευτή ΕΔΕΚ Ν. Νικολαΐδη:Χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες στον ενεργειακό τομέα

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες Noble – Delek για το θέμα του τερματικού υγροποίησης, αλλά και την αυριανή επίσκεψη των Υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας στην Κύπρου, ως ΚΣ ΕΔΕΚ θέλουμε να επισημάνουμε τα πιο κάτω.

Το θέμα της γρήγορης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ είναι ύψιστης εθνικής σημασίας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η Κύπρος να ελπίζει σε μια γρήγορη έξοδο από την οικονομική κρίση.

Υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, που χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να κλείσουν μέσα από τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις, γιατί κάθε καθυστέρηση και ολιγωρία έχει σοβαρότατες επιπτώσεις:

Πολιτική διαχείριση

Η ΕΔΕΚ έχει προ πολλού εισηγηθεί τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής με στόχο τη δημιουργία της απαραίτητης ευρείας συναίνεσης και στήριξης στις πολιτικές αποφάσεις και τους χειρισμούς για τα ενεργειακά θέματα.

Εκτελεστική διαχείριση

Η διαχείριση των θεμάτων του ΦΑ μέσα στα πλαίσια των πολιτικών αποφάσεων, θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα ξεχωριστό εκτελεστικό φορέα, ο οποίος να είναι  ανεξάρτητος από την εκτελεστική εξουσία, αλλά να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο από το κοινοβούλιο.  Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κατάσταση ασάφειας ρόλων και αρμοδιοτήτων, η οποία προκαλεί ζημιογόνες καθυστερήσεις.

Στρατηγικός Σχεδιασμός

Τα θέματα ενέργειας πρέπει να τεθούν κάτω από ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό που να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της αξιοποίησης τόσο συμβατικών όσο και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες.

Διακρατικές συμφωνίες

Το θέμα της συνομολόγησης των απαραίτητων στρατηγικών συμφωνιών με εμπλεκόμενες χώρες είναι ύψιστης σημασίας για να κτιστεί το απαραίτητο νομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει αποτελεσματικά να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Προέχει μια διακρατική συνολική συμφωνία με το Ισραήλ και στη συνέχεια συμφωνίες με την Ελλάδα, την ΕΕ και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Συμφωνίες με στρατηγικούς συνεργάτες

Πρέπει να υπάρξει άμεσο ξεκαθάρισμα και προώθηση των θεμάτων των υποδομών και του ενεργειακού κέντρου μέσα από συμφωνίες τόσο με το Ισραήλ που θα αξιοποιεί τις υποδομές αυτές, αλλά και με άλλες εταιρίες που θα εμπλακούν στην κατασκευή και χρηματοδότηση των υποδομών.

Ενδιάμεση λύση

Η προώθηση μια ενδιάμεσης λύσης μέχρι την αξιοποίηση του δικού μας ΦΑ, θα πρέπει να αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας με στόχο την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού. Με βάση αντικειμενικά και ρεαλιστικά δεδομένα να αξιολογηθούν όλες οι επιλογές (αγορά LNG, λύση NOBLE, αξιοποίηση ΑΠΕ για μαζική παραγωγή ηλεκτρισμού) και να ληφθούν άμεσα οι επιβαλλόμενες αποφάσεις.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δρομολογήσει με πολιτική βούληση αποφάσεις για όλα τα πιο πάνω θέματα που εκκρεμούν. Η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να συνδράμει πρακτικά και αποφασιστικά στην υλοποίηση όλων των επιβαλλόμενων αποφάσεων για γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.

1 Response to “Δήλωση Βουλευτή ΕΔΕΚ Ν. Νικολαΐδη:Χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες στον ενεργειακό τομέα”

  1. Οδυσσέας Αγγελίδης says:

    Έχω την αίσθηση πως η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί τα αχνάρια της αποτυχημένης διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Δ. Χριστόφια. Αναβλητικότητα, τσακωμοί στο Υπουργείο Ενέργειας (θυμάστε τη Πραξούλα Αντωνιάδου versus Σ. Κασίνης) και τόσα “Δεσμεύομαι” ξεχασμένα, ακριβώς όπως τις προεκλογικές υποσχέσεις του Δ. Χριστόφια οι οποίες ξεχάστηκαν και αθετήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2008.

Leave a Reply

Επιλογές