Ανακοίνωση Ν. Νικολαΐδη εκ μέρους ΕΔΕΚ για την έγκριση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) με σημερινή του απόφαση ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, επιβεβαιώνοντας την πλήρη σύμπλευση του με την Τρόικα και την αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τόπου.

 

Η απόφαση του ΥΣ στην ουσία υλοποιεί τον εκβιασμό της Τρόικα που διασυνδέει την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντί η κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης του μνημονίου αναφορικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς, κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εκβιαστικών τετελεσμένων στη Βουλή. Και μάλιστα με ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί τον τελευταίο λόγο από το Νομοθετικό Σώμα και τον μεταφέρει στο ΥΣ, πράγμα που συνιστά απαράδεκτη συνταγματική και πολιτική εκτροπή.

 

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά: Η ιδιωτικοποίηση των 3 μεγάλων ημικρατικών οργανισμών δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δεν εξυπηρετεί του πολίτες, δεν εξυπηρετεί την οικονομία του τόπου. Εξυπηρετεί μια στρεβλή νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που φαίνεται να συμμερίζονται Τρόικα και κυβέρνηση.

 

Εκείνο που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον σήμερα, είναι να στηριχτούν οι δημόσιοι οργανισμοί, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν την προσφορά τους στον  τόπο. Επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός και του τρόπου λειτουργίας τους και του θεσμικού πλαισίου τους, όχι όμως με τρόπο που να περνά τον έλεγχο στα ιδιωτικά μονοπώλια. Η οποιαδήποτε αναγκαία μερική μετοχοποίηση τους θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους, χωρίς να επηρεάζει τη βασική αρχή ότι ο έλεγχος και η ουσιαστική ιδιοκτησία των οργανισμών αυτών πρέπει να παραμείνει στο κράτος.

 

Κάνουμε μια τελευταία έκκληση προς την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της και να διεκδικήσει από την Τρόικα επανεξέταση του κεφαλαιώδους αυτού ζητήματος. Οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι εθνικό κεφάλαιο και πρέπει αυτό το κεφάλαιο να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό και κανένα άλλο συμφέρον.725_resize_1365424303

Leave a Reply

Επιλογές