Ανακοίνωση Νίκου Νικολαΐδη για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την πραγματικά οριακή κατάσταση που περιήλθαν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Οι ΚΑ τα τελευταία χρόνια διέγραψαν μια πορεία παράλληλη με την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Λάθη, ανεπάρκειες και κυρίως αναποφασιστικότητα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και επίπεδο διεύθυνσης και διοίκησης, οδήγησαν την εταιρία σε μια καταστροφική πορεία, καταγράφοντας ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς δεν διδαχτήκαμε από την κατάληξη της Eurocypria, και φτάσαμε στα πρόθυρα της ίδιας κατάληξης και για τις ΚΑ.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι σημαντικές για τον τόπο τόσο για πολιτικούς λόγους, όσο και γιατί έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν μπορεί όμως να καλείται ο κύπριος φορολογούμενος να καλύπτει συνέχεια τις ασταμάτητες ζημιές της εταιρίας, την ίδια ώρα μάλιστα που οι πολίτες, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, ήδη κάνουν αιματηρές θυσίες.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλαπλές μελέτες και σχέδια διάσωσης, σε πρακτικό όμως επίπεδο δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αλλάξουν τα δεδομένα και να καταστεί η εταιρία βιώσιμη. Το τελευταίο σχέδιο διάσωσης που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ενέκρινε η Βουλή τον Ιούνιο 2012 προέβλεπε την κεφαλαιακή στήριξη  της εταιρίας με το ποσό των €31.33 εκατομμυρίων υπό τις προϋποθέσεις ότι η εταιρία θα προχωρούσε σε συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Ένα σχεδόν χρόνο μετά, ούτε η μία προϋπόθεση ούτε η άλλη εφαρμόστηκαν, αλλά αντίθετα η εταιρία έχει άμεση ανάγκη από επιπρόσθετη ρευστότητα. Οι ευθύνες για αυτή την τελευταία εξέλιξη σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο είναι βαρύτατες.

Στο σημείο που έφτασε η εταιρία, μόνο με άμεσες και δραστικές αποφάσεις μπορεί να αποφευχθεί η χρεωκοπία της εταιρίας και η θυματοποίηση εκατοντάδων εργαζομένων. Η Κυβέρνηση θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να προχωρήσει προς τις εξής κατευθύνσεις:

  • Εφαρμογή του τελευταίου σχεδίου αναδιάρθρωσης μαζί με τις επιπρόσθετες προτάσεις που έγιναν. Η εφαρμογή αυτή, για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να εποπτεύεται από ξένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στην διαχείριση της εταιρείας, και  να ενημερώνουν σε τακτικά διαστήματα τόσο την Κυβέρνηση και τη Βουλή.
  • Ανοικτές διαδικασίες προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή με όρους που θα καθιστούν εφικτή μια τέτοια εξέλιξη.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση θα πρέπει να διακηρύξει την πολιτική της απόφαση για στήριξη των ΚΑ, και να αποφεύγονται οι όποιες αρνητικές δηλώσεις μπορούν να πλήξουν τη λειτουργία και την εμπορευσιμότητα της εταιρίας.

Η ΕΔΕΚ πιστεύει στην αναγκαιότητα των Κυπριακών Αερογραμμών και θα στηρίξει ενέργειες της κυβέρνησης οι οποίες με αποφασιστικότητα θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές διάσωσης της εταιρίας.

Leave a Reply

Επιλογές