Ανακοίνωση ΚΣ ΕΔΕΚ για τον Προϋπολογισμό του 2014

Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο, και ο οποίος ουσιαστικά επιβλήθηκε από την Τρόικα.

Είναι κατανοητό ότι οι οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος σήμερα,  καθιστούν απαραίτητη τη μείωση των ελλειμμάτων μέσα από αυστηρότητα και πειθαρχία σε ότι αφορά τα κρατικά έξοδα. Όμως η καθήλωση ουσιαστικά και των δαπανών που αφορούν αναπτυξιακά έργα, αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τη βασικότερη του ιδιότητα ως εργαλείου προώθησης της ανάπτυξης.

Μέσα στις εξαιρετικά σκληρές οικονομικές συνθήκες που περνά ο λαός μας, το θέμα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αποκτά καθοριστική σημασία. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους που παρατηρείται στον προϋπολογισμό κατά τρόπο οριζόντιο και αδιάκριτο, ιδιαίτερα σε προγράμματα, όπως είναι τα  στεγαστικά, σε μια περίοδο που υπάρχει άμεση ανάγκη για τέτοια μέτρα, αντί να ενισχύσει θα πλήξει την κοινωνική συνοχή.

Ο προϋπολογισμός εν πολλοίς συμπεριλαμβάνει μέτρα που συμφώνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2012, όπως οι περικοπές στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές. Η παρούσα κυβέρνηση επισημοποίησε τις πρόνοιες του μνημονίου και τις προώθησε μέσα από ένα Προϋπολογισμό μονόπλευρης λιτότητας, ύφεσης και ανεπάρκειας σε ότι αφορά στην κοινωνική πολιτική. Συνεπώς, οι προσκείμενες πολιτικές δυνάμεις τόσο στην προηγούμενη όσο και στην νυν κυβέρνηση, είτε ψήφισαν υπέρ είτε κατά του Προϋπολογισμού, φέρουν βαριά ευθύνη για τις αρνητικές συνέπειες του Μνημονίου και του Προϋπολογισμού.

Η ΕΔΕΚ ασφαλώς δε μπορούσε να στηρίξει έναν τέτοιο Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, αυξημένων φορολογιών και δραματικής συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, φιλοσοφία και πρόνοιες με τις οποίες διαφωνεί κάθετα. Όμως την ίδια στιγμή, δεν μπορούσε με την ψήφο της να διακινδυνεύσει να οδηγηθεί ο τόπος σε επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας των προνοιών του Μνημονίου σε σχέση με τον Προϋπολογισμό. Είναι εύκολο να πεις απλά ένα όχι. Το δύσκολο όμως είναι να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, απέναντι στον τόπο και απέναντι στο λαό.

Η ΕΔΕΚ, αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες απέναντι στον τόπο,  εξέφρασε την πολιτική διαφωνία της με τον Προϋπολογισμό τηρώντας αποχή κατά την ψηφοφορία. Εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ανοχή μας στον Προϋπολογισμό του 2014, θέλουμε να επαναλάβουμε το ίδιο μήνυμα που στείλαμε επανειλημμένα: Για να σωθεί ο τόπος μας  χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικές. Να αλλάξουμε τις πολιτικές που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Τις πολιτικές της αναβολής, της προχειρότητας, της πολιτικής σκοπιμότητας και της διαπλοκής. Να αλλάξουμε όμως και τις πολιτικές με τις οποίες αντιμετωπίζουμε την τρόικα σήμερα. Πολιτικές πλήρους υποταγής, πολιτικές χωρίς διεκδίκηση.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να χαράξουμε μια πολιτική διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης για όσο καιρό θα είμαστε ακόμα στο Μνημόνιο. Μόνο έτσι ο τόπος μας θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Μόνο έτσι ο λαός μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες.

Leave a Reply

Επιλογές