Ανακοίνωση ΚΣ ΕΔΕΚ για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Χτες η Κυβέρνηση και οι Κυπριακές Αερογραμμές με ανακοίνωση τους προσκαλούν στρατηγικούς επενδυτές να υποβάλλουν Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση είτε των μετοχών ή σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή ήταν και είναι μια από τις προϋποθέσεις για συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας, με βάση όλες τις μελέτες και τα σχέδια διάσωσης που εκπονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι μελέτες προέβλεπαν παράλληλα ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης και βελτιστοποίησης της οργάνωσης, λειτουργίας και των εμπορικών δραστηριοτήτων των Κυπριακών Αερογραμμών, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της εταιρίας, γεγονός που θα την καθιστούσε ελκυστική σε ξένους επενδυτές.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε να γίνεται με τρόπο ολοκληρωμένο και στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού αυτή η προσπάθεια. Αντί αυτού, τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν κυβέρνηση, αποφεύγοντας να αναλάβουν ουσιαστική πολιτική ευθύνη για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, ακολούθησαν μια πολιτική λαθροβίωσης της εταιρίας χωρίς σχεδιασμό για τη μελλοντική της προοπτική. Το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν το πλήρες ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας τους τελευταίους μήνες και η εμπορική περιθωριοποίηση της σε μια περίοδο που ξένες αεροπορικές εταιρίες αναβάθμισαν τις υπηρεσίες τους στη Κύπρο. Όλες αυτές οι ενέργειες κάθε άλλο παρά βοηθούν στην υλοποίηση του στόχου προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Η ΕΔΕΚ, εν πάση περιπτώσει, εύχεται να υπάρξει θετική κατάληξη στην προσπάθεια για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Τονίζουμε ακόμα μια φορά τη θέση μας για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κυπριακού αερομεταφορέα, ο οποίος θα συμβάλλει στην στήριξη του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας του τόπου μας.320_photo1

Leave a Reply

Επιλογές