Ανακοίνωση ΚΣ ΕΔΕΚ για την επιβολή κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία

Με αφορμή τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των μαθητών μας, θέλουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να τερματίσει από τη φετινή σχολική χρονιά το θεσμό της δωρεάν μεταφοράς μαθητών και να επιβάλει κόμιστρα για όλους τους μαθητές ισοπεδωτικά και χωρίς εξαιρέσεις, ήταν μια εξέλιξη που αν δεν διαφοροποιηθεί θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο θεσμό των μαθητικών λεωφορείων, αλλά και στην πορεία των δημόσιων συγκοινωνιών γενικότερα. Αντί να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω στήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών μέσα από τη διευκόλυνση των νέων μας να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής διακίνησης, η Κυβέρνηση επέβαλε ως κόμιστρα 15 ευρώ το μήνα για τις πρωινές διαδρομές στο σχολείο, και 20 ευρώ το μήνα για τις απογευματινές διαδρομές.

Η σημερινή οικονομική κρίση που πλήττει σκληρά ιδιαίτερα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις του λαού μας, δεν δικαιολογεί την επιπρόσθετη επιβάρυνση στον πολύτεκνο γονιό, τον άνεργο ή τον ανάπηρο να πληρώνει 35 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί του ώστε να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο και στο φροντιστήριο.  Θα έπρεπε να είχαν βρεθεί άλλες ρυθμίσεις πιο δίκαιες και πιο στοχευμένες.

Ευχόμαστε να γίνουν δεύτερες σκέψεις από το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση, έστω και τώρα. Κάποια ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε ως απλοί αριθμοί ούτε μονοδιάστατα. Ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή κρίση πρέπει οι αποφάσεις μας να ζυγίζονται πολύ προσεκτικά με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας, αλλά και το ευρύτερο καλό και το μέλλον του τόπου μας.

Leave a Reply

Επιλογές