Ανακοίνωση ΕΔΕΚ για την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου για τους άνεργους δανειολήπτες

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων των ανέργων δανειοληπτών. Η απόφαση αναγνωρίζει το πρόβλημα και προχωρεί στη λήψη κάποιων έστω πρακτικών μέτρων. Είναι μια αρχή, αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πάρα πολλά.

Όπως τονίσαμε επανειλημμένα, το πρόβλημα της προστασίας των δανειοληπτών οι οποίοι αποδεδειγμένα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές πτυχές. Αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Πολιτεία δεν το αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά, θα οδηγηθούμε σε μαζικές πτωχεύσεις και εκποιήσεις περιουσιών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Την πρώτη ευθύνη την φέρουν το Τραπεζικό και Συνεργατικό Κίνημα, που πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστικές και πρακτικές διευκολύνσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και σε μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων. Την βασικότερη όμως ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η οποία έχει υποχρέωση να επιβάλει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για αναδιάρθρωση και διαμεσολάβηση στα δάνεια, για προστασία από εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, αλλά και σε ότι αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Η επίκληση συνταγματικών ή άλλων νομικών κωλυμάτων είναι απαράδεκτες υπό τις περιστάσεις προφάσεις που αν ευσταθούσαν η Τρόϊκα δεν θα έσπευδε να εισάξει σχετικές απαγορευτικές ρήτρες στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Νοεμβρίου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα έχει ήδη κατατεθεί από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο που αφορά την προστασία της μόνιμης κατοικίας, χωρίς να εγερθεί θέμα Τρόικας.

Η μέγιστη ευθύνη της Πολιτείας είναι η Προστασία των πολιτών της. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες. Η ΕΔΕΚ στηρίζει με δικές της νομοθετικές προτάσεις την προστασία των δανειοληπτών, αλλά και θα στηρίξει και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία από κάθε κατεύθυνση που εξυπηρετεί το στόχο αυτό.

Leave a Reply

Επιλογές