Ανακοίνωση ΚΣ ΕΔΕΚ: Ανεργία – Δήλωση Σόιμπλε – Φυσικό Αέριο

Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν τα αυξανόμενα σοβαρότατα προβλήματα και την κρίσιμη κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας το 12,2%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην Ευρώπη.

Επιπλέον η Κύπρος παραμένει η χώρα με τα υψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη, κάτι που σε συνδυασμό με τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο ενώ δεν αφήνει προοπτικές για οποιεσδήποτε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται μετά από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κου Σόιμπλε ότι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Τρόικας θα γίνουν το 2013. Ελπίζουμε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν εκ παραδρομής και δεν αποτελούν την έναρξη ενός κύκλου πολιτικών πιέσεων προς την Κύπρο. Είναι ανεπίτρεπτο να δημιουργούνται συνθήκες εκβιασμού εντός ΕΕ και διαχωρισμός των χωρών του Βορρά με αυτές του Νότου.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ σε πλήρη συμπόρευση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στηρίζει ότι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς πολιτικές ώθησης της ανάπτυξης δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Τασσόμαστε υπέρ μιας αποτελεσματικής αλλά συνάμα και διεκδικητικής διαπραγμάτευσης για τη σύναψη μιας δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψει τη γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανεκκίνηση της Κυπριακής Οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Δεν πρόκειται όμως να αποδεχθούμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως τη δυνατότητα αξιοποίησης των εσόδων από το φυσικό αέριο για σκοπούς ανάπτυξης.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής ΑΟΖ είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον διαμορφώνεται ένα σύμπλεγμα εταιρειών προερχόμενες από χώρες με επιρροή σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς. Είναι σημαντικό να υπάρξει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση τόσο των οικονομικών αλλά και πολιτικών κερδών.

Τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας απαιτούν συναίνεση και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε την Κυβέρνηση να προβαίνει σε ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τις εξελίξεις τόσο όσον αφορά την Τρόικα αλλά και τα ζητήματα του φυσικού αερίου και του ρωσικού δανείου. Μόνο με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και ενότητα θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ο κος Σόιμπλε, η κα Μέρκελ και οι οπαδοί τους αντιπροσωπεύουν.

Leave a Reply

Επιλογές