Ανακοίνωση Νίκου Νικολαΐδη εκ μέρους της ΕΔΕΚ για τις Ιδιωτικοποιήσεις

Είναι πλέον ξεκάθαρο από τις τελευταίες εξελίξεις ότι η κυβέρνηση ήδη αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών και προχωρεί στην μεθόδευση και υλοποίηση της απόφασης αυτής. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικές προθέσεις και αποφάσεις της, οι οποίες διαμορφώθηκαν χωρίς να προηγηθεί ολοκληρωμένη τεχνοκρατική μελέτη και διάλογος.
Η Κυβέρνηση ενώ βρίσκεται σε πλήρη πολιτική σύμπλευση με την Τρόικα για τον πολιτικό στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρεί ένα διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις υπό τη σκιά προειλημμένων δεσμεύσεων και αποφάσεων της, με προφανή στόχο τη μεθόδευση τετελεσμένων εκβιαστικών διλημμάτων προς τη Βουλή, τους συνδικαλιστές, αλλά και την κυπριακή κοινωνία συνολικά.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση του: Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και εν καιρώ οικονομικής κρίσης, γιατί δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.
Το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση των οργανισμών αυτών, με στόχο να καταστούν πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί για να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην οικονομία του τόπου, να διασφαλίζουν την πρόσβαση του λαού σε αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και να διατηρήσουν τον ευρύτερο ρόλο τους σε ευαίσθητους τομείς για την εθνική μας ασφάλεια. Αν δεν υπάρξουν αυτές οι ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οργανισμοί αυτοί θα συνεχίσουν μια πορεία που θα τους καταστήσει αναποτελεσματικούς και μη βιώσιμους και θα οδηγηθούν στη χρεωκοπία. Η μετοχοποίηση οργανισμών που λειτουργούν σε ελευθεροποιημένο περιβάλλον προσφέρει μια προοπτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των οργανισμών αυτών μέσα από την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία. Σε καμία όμως περίπτωση η μετοχοποίηση δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών αυτών και ο κρατικός έλεγχος.
Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να αξιολογηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές ώστε να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Στη βάση αυτής της θέσης, η οποία εκφράζει την πλειοψηφική συναίνεση των εμπλεκομένων, θα πρέπει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια τους όρους του μνημονίου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Leave a Reply

Επιλογές