Ανακοίνωση Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη για τα κόμιστρα στα σχολικά λεωφορεία

  1. Για ακόμη μια φορά έχει δημιουργηθεί μια αχρείαστη αναστάτωση στις δημόσιες συγκοινωνίες, δυστυχώς στο πιο ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι τους, στα μαθητικά λεωφορεία.
  2. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν προηγείτο επαρκής διαβούλευση και συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και λεωφορειούχους. Αντί αυτής της συνεννόησης, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια λογιστική αντιμετώπιση του θέματος, υποβαθμίζοντας άλλες σημαντικές παραμέτρους του όπως η κοινωνική διάσταση, αλλά και η προώθηση του συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, στυλοβάτης του οποίου είναι τα μαθητικά λεωφορεία. Δεν θα έπρεπε ένα τόσο σημαντικό θέμα κοινωνικής πολιτικής να διαφυλαχτεί και να μην πληγεί από την άκριτη επιβολή κομίστρων. Αντίθετα θα μπορούσε μέσα από κατάλληλες αποφάσεις και χειρισμούς, μια σωστή πολιτική κομίστρων να αποτελούσε ένα μέσο ενθάρρυνσης της χρήσης των λεωφορείων και πέραν των σχολικών διαδρομών (π.χ. τα καλοκαίρια, κατά τις νυκτερινές διαδρομές κλπ). Αντί όμως ενθάρρυνσης, οι χειρισμοί που γίνονται αποθαρρύνουν και παρεμποδίζουν τη χρήση του λεωφορείου, με πολύ μεγαλύτερο κόστος από το όποιο αμφίβολο εφήμερο όφελος.
  3. Διευκρινίζεται ότι στο Μνημόνιο υπάρχει πρόνοια για επιβολή συστήματος κομίστρων. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει σαφής δέσμευση για εξοικονόμηση €10 εκατομμυρίων από την επιβολή κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία. Εγείρεται ένα θέμα σημαντικό. Υπάρχουν συμφωνίες με την Τρόϊκα πέραν του Μνημονίου και των επικαιροποιήσεών του; Αν υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες και υποχρεώσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση και αφορούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και τη Βουλή και τους πολίτες. Η επίκληση τέτοιων συμφωνιών με στόχο την επιβολή οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων στους πολίτες χωρίς τεκμηρίωση είναι παντελώς απαράδεκτη.

Leave a Reply

Επιλογές